sos ancle Bence z cukinii na zimę

Super sałatka na zimę! Przygotuj, nie pożałujesz! Ten przepis dostał mnie od mojej babci, zawsze była dobrą gospodynią, pozostaje nią do dziś. Przepis nie jest skomplikowany, a wynik jest bardzo smaczny, dzielę się z Tobą!
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 50 min

1. Cukinię umyć, obrać, usunąć wszystkie nasiona, resztę pokroić w drobną kostkę.

2. Pieprz oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę.

3. Usuń skórkę z pomidora, pokrój w kostkę (aby usunąć skórkę, wystarczy zalać pomidory wrzącą wodą, po wykonaniu małych nacięć na skórze).

4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

5. Włóż koncentrat pomidorowy do dużego rondla, wlej olej roślinny i wodę, wymieszaj masę trzepaczką, a następnie wlej sól i cukier, ponownie wymieszaj.

6. Wyślij patelnię do ognia, zagotuj masę, a następnie włóż do niej cukinię, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

7. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj kostki cukinii, przykryj i gotuj przez dziesięć minut.

8. Następnie wyślij paprykę i cebulę po cukinii, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

9. W międzyczasie obierz czosnek, posiekaj na talerze, włóż do rondla z pomidorami.

10. Na samym końcu wlej ocet do sałatki, energicznie wymieszaj i rozprowadź gorącą masę w sterylnych słoikach, Zamknij przegotowanymi pokrywkami.

11. Odwróć półfabrykaty do góry nogami, zawiń w futro i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na jeden dzień.

przechowuj Ancle bens w piwnicy lub spiżarni.

przytulna Zima Dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy