manti z dynią i cebulą

Spróbuj popularnego dania wielu narodów, poczęstuj swoich krewnych! Gotuję manty od ponad roku, moja ręka jest dobrze wypchana. Zwykle gotuję w multicookerze na parze (nie mam mantyshnitsa), ale nie było kodu i multicookera, a następnie przystosowałem się do gotowania na patelni. Dzisiaj opowiem ci o mojej sprawdzonej metodzie, może komuś się przyda.
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 76 % 28 g
168 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

1. Przygotuj elastyczne i gęste ciasto na manti: rozbij jajko do miski, wlej wodę, dodaj sól i mąkę, zagnieść ciasto.

2. Obraną dynię pokroić w zgrabne małe kostki z żebrem około 6 mm. cebulę obrać, pokroić w cienkie półpierścienie.

3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim cebulę przez 3 minuty. Następnie dodaj dynię, wymieszaj.

4. Dodaj cukier i sól do nadzienia ,a także zmielony czarny pieprz (nie spiesz się, aby natychmiast dodać cały cukier i sól, lepiej dodawać stopniowo, dostosowywać do własnych upodobań).

5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, pokrój w kwadraty, włóż nadzienie i ściśnij każdy kwadrat, nadając pożądany kształt.

6. Na patelnię włożyć masło, włożyć manty i zalać gorącą wodą. Gdy płyn się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 25 minut (podczas gotowania sprawdź, czy woda się zagotowała, w razie potrzeby dodaj trochę).

podawaj manti na gorąco z ulubionym sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy