skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy więc warzywa:
- obierz cebulę, pokrój w kostkę;
- obierz i trzy marchewki na grubej tarce;
- myjemy paprykę i chili, wycinamy ogony, obieramy z nasion, kroimy na małe kawałki;
- cukinię również myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. A teraz możesz przejść bezpośrednio do procesu gotowania lecho:
- podgrzej patelnię olejem roślinnym;
- włóż cebulę do oleju, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj marchewkę;
- po pięciu minutach dodaj bułgarski i chili;
- dusić wszystko razem przez 10 minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać;
- wlewamy wodę, dusimy wszystko razem przez 5 minut;
- rozłóż cukinię, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut (aż cukinia będzie gotowa, lepiej nie gotować - będzie smaczniej!);
- wlej esencję octu, trzymaj na ogniu przez kolejną minutę;
- gotowe lecho układamy w wcześniej wysterylizowanych słoikach, zwijamy sterylnymi pokrywkami i pozostawiamy do ostygnięcia w cieple.
to wszystko! Dobry humor!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g