leniwe gołąbki warstwami w powolnej kuchence

danie warzywne dla całej rodziny-nie możesz sobie wyobrazić smaczniejszego! . Lubisz gołąbki, ale nie masz czasu na ich gotowanie? Kupujesz półprodukty? Lepiej odmówić tej opcji i ugotować ulubione danie w domu, z wysokiej jakości produktów, korzystając z mojego przepisu na leniwe gołąbki i moją powolną kuchenkę:)
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 35 % 7 g
131 kcal
IG: 43 / 57 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

Przygotuj składniki do przygotowania gołąbków:

- opłucz ryż, włóż do miski multicookera, wlej trochę zimnej wody (wystarczy 150 ml), wybierz program "ryż" (lub "owsianka") i ustaw czas gotowania na 20 minut. Schłodzić gotowy ryż;

- posiekaj białą kapustę w cienkie paski, posyp solą i pamiętaj rękami, a następnie wymieszaj z kiszoną kapustą;

- koperek opłucz, drobno posiekaj;

- marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na grubej tarce;

- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;

- smaż cebulę na oleju roślinnym przez 2 minuty, po czym dodaj do niej marchewkę i koperek, wlej trochę wody (50 ml) i gotuj na małym ogniu przez 5 minut;

- mięso mielone włożyć do miski, dodać ugotowany ryż, posolić i dodać suche przyprawy do smaku, wymieszać;

- sos pomidorowy włożyć do miski, dodać śmietanę i 300 ml gorącej przegotowanej wody, wymieszać (w razie potrzeby dostosować smak solą i cukrem).

kiedy wszystko jest gotowe, możesz zacząć składać danie:

- nasmaruj dno miski olejem roślinnym;

- ułóż pierwszą warstwę kapusty;

- następnie mieszanka ryżu z mięsem mielonym;

- na wierzchu-smażone warzywa z koperkiem.

w ten sposób powtarzaj warstwy, aż wszystkie składniki się skończą, najważniejsze jest to, że marchewka i cebula powinny być górną warstwą.

napełnij ułożone warstwy mieszanką pomidorowo-kwaśną śmietaną, Ustaw miskę w powolnej kuchence. Ustaw tryb "duszenie", wybierz rodzaj żywności – "warzywa" i ustaw czas gotowania - 40 minut. Po sygnale pozostaw gołąbki na "podgrzaniu" na 10-15 minut.

podawaj gołąbki na gorąco, pokrojone na porcje jak ciasto.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy