skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki do przygotowania gołąbków:
- opłucz ryż, włóż do miski multicookera, wlej trochę zimnej wody (wystarczy 150 ml), wybierz program "ryż" (lub "owsianka") i ustaw czas gotowania na 20 minut. Schłodzić gotowy ryż;
- posiekaj białą kapustę w cienkie paski, posyp solą i pamiętaj rękami, a następnie wymieszaj z kiszoną kapustą;
- koperek opłucz, drobno posiekaj;
- marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na grubej tarce;
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;
- smaż cebulę na oleju roślinnym przez 2 minuty, po czym dodaj do niej marchewkę i koperek, wlej trochę wody (50 ml) i gotuj na małym ogniu przez 5 minut;
- mięso mielone włożyć do miski, dodać ugotowany ryż, posolić i dodać suche przyprawy do smaku, wymieszać;
- sos pomidorowy włożyć do miski, dodać śmietanę i 300 ml gorącej przegotowanej wody, wymieszać (w razie potrzeby dostosować smak solą i cukrem).
kiedy wszystko jest gotowe, możesz zacząć składać danie:
- nasmaruj dno miski olejem roślinnym;
- ułóż pierwszą warstwę kapusty;
- następnie mieszanka ryżu z mięsem mielonym;
- na wierzchu-smażone warzywa z koperkiem.
w ten sposób powtarzaj warstwy, aż wszystkie składniki się skończą, najważniejsze jest to, że marchewka i cebula powinny być górną warstwą.
napełnij ułożone warstwy mieszanką pomidorowo-kwaśną śmietaną, Ustaw miskę w powolnej kuchence. Ustaw tryb "duszenie", wybierz rodzaj żywności – "warzywa" i ustaw czas gotowania - 40 minut. Po sygnale pozostaw gołąbki na "podgrzaniu" na 10-15 minut.
podawaj gołąbki na gorąco, pokrojone na porcje jak ciasto.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g