skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę, pokrój na pół. Obieramy również czosnek. Mięso myjemy i siekamy za pomocą maszynki do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą (dysza z dużymi otworami).
ponownie przepuszczamy powstałe mięso mielone przez maszynę do mięsa.
wlej śmietanę do mielonego mięsa, rozbij jajko, dodaj mąkę, sól i pieprz. Po wymieszaniu masy pozostaw na 10 minut (nie bój się, że mięso mielone jest płynne - tak powinno być!)
wlej olej słonecznikowy na patelnię z wysokim bokiem, podpal. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, włóż do niego kotlety (wygodnie jest to zrobić dwiema łyżkami stołowymi). Smażyć kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Następnie wlej ciepłą wodę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
podawaj przysmak na stole na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Szynka sarny - 106 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g