wątróbka drobiowa według stroganowskiego
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, smaż na połowie oleju roślinnego na lekko złoty kolor. Dodaj mąkę pszenną do cebuli (bez wyjmowania z ognia!), śmietanę i koncentrat pomidorowy, wymieszać, włożyć sól. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty (w końcu jest inna konsystencja i gęstość kwaśnej śmietany i koncentratu pomidorowego), można go nieco rozcieńczyć przegotowaną wodą.
pamiętaj, aby umyć wątrobę, pokroić na kawałki, smażyć na pozostałym oleju roślinnym, mieszając. Następnie napełnij wątrobę gotowym sosem, zagotuj - i danie jest gotowe!
podawaj z dodatkiem kaszy gryczanej, tłuczonych ziemniaków lub makaronu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g