wątróbka drobiowa według stroganowskiego

Włącz do diety najzdrowsze danie dla dorosłych i dzieci! . Wszyscy od dawna wiedzą, że wątroba jest bogata w przydatne witaminy i pierwiastki śladowe, których tak bardzo potrzebuje nasz organizm. Gotowanie podrobów jest zarówno możliwe, jak i konieczne. Proponuję jedną z metod gotowania wątróbki drobiowej - jest bardzo delikatna i nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej.
EleanorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 13 % 4 g
160 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, smaż na połowie oleju roślinnego na lekko złoty kolor. Dodaj mąkę pszenną do cebuli (bez wyjmowania z ognia!), śmietanę i koncentrat pomidorowy, wymieszać, włożyć sól. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty (w końcu jest inna konsystencja i gęstość kwaśnej śmietany i koncentratu pomidorowego), można go nieco rozcieńczyć przegotowaną wodą.

pamiętaj, aby umyć wątrobę, pokroić na kawałki, smażyć na pozostałym oleju roślinnym, mieszając. Następnie napełnij wątrobę gotowym sosem, zagotuj - i danie jest gotowe!

podawaj z dodatkiem kaszy gryczanej, tłuczonych ziemniaków lub makaronu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy