pilaw z dzikiego ryżu z mięsem

pyszny sypki pilaw! Domowy-pachnący! Gotuj-spróbuj! Taki pilaw jest dobry na obiady i kolacje. Możesz go ugotować w powolnej kuchence, w rondlu i na ogniu w kotle.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 48 % 12 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Oczyść warzywa, umyj i osusz mięso.
2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój mięso w kostkę o boku około 1,5-2 cm.
3. W misce multicookera rozgrzej olej w trybie smażenia. Połóż mięso i smaż ze wszystkich stron. Dodaj cebulę, marchewkę i przyprawy. Smażyć z otwartą pokrywką, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz tryb smażenia (zajmie to 15-25 minut, w zależności od modelu multicookera).
4. Dodaj ryż i wodę. Zamknij pokrywę, ustaw tryb pilaw i czas na 20 minut(to jest dla Redmond, może być inaczej). I odpocznij lub pokrój sałatkę.
5. Po wyłączeniu pozostaw pilaw na 10-15 minut. Posyp, udekoruj, podawaj.
miłego!

P. S. jeśli gotujesz pilaw bez multicookera, zrób to samo w garnku z grubym dnem(ścianą), żeliwie, kotle, gęsim kaczątku. Smażenie na kuchence jest szybsze niż w powolnej kuchence, a czas gotowania ryżu jest mniej więcej taki sam (upewnij się, że się nie pali).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Dziki ryż - 357   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy