skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść warzywa, umyj i osusz mięso.
2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój mięso w kostkę o boku około 1,5-2 cm.
3. W misce multicookera rozgrzej olej w trybie smażenia. Połóż mięso i smaż ze wszystkich stron. Dodaj cebulę, marchewkę i przyprawy. Smażyć z otwartą pokrywką, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz tryb smażenia (zajmie to 15-25 minut, w zależności od modelu multicookera).
4. Dodaj ryż i wodę. Zamknij pokrywę, ustaw tryb pilaw i czas na 20 minut(to jest dla Redmond, może być inaczej). I odpocznij lub pokrój sałatkę.
5. Po wyłączeniu pozostaw pilaw na 10-15 minut. Posyp, udekoruj, podawaj.
miłego!
P. S. jeśli gotujesz pilaw bez multicookera, zrób to samo w garnku z grubym dnem(ścianą), żeliwie, kotle, gęsim kaczątku. Smażenie na kuchence jest szybsze niż w powolnej kuchence, a czas gotowania ryżu jest mniej więcej taki sam (upewnij się, że się nie pali).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Dziki ryż - 357 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g