skład / składniki
metoda gotowania
1. Bakłażany czyścimy, kroimy w drobną kostkę 2 cm, solimy i po 20-25 minutach myjemy wodą.
2. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Marchewki również myjemy, kroimy w cienkie paski.
4. Obierz cebulę, spłucz, pokrój w paski.
5. Myjemy pieprz, usuwamy strąk nasienny, a następnie kroimy w kwadraty.
6. Umyte pomidory kroimy w średniej wielkości plasterki.
7. Przenieś wszystkie warzywa na patelnię, dodaj cukier i sól, wlej olej roślinny, wymieszaj.
8. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Jeśli sok z warzyw nie jest wystarczający, dodaj pół litra wody, a także wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
9. Podczas gotowania warzyw przygotowujemy słoiki (pojemność 0,5 l): spłukujemy sodą, spłukujemy pod bieżącą wodą, sterylizujemy. Gotuj pokrywki (blaszane) przez 5 minut.
10. Wlej wrzący gulasz do gorących słoików (nie zapomnij zostawić trochę na próbę ;)) i natychmiast zwiń przygotowane pokrywki.
11. Odwróć puszki do góry nogami, zaizoluj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
przechowuj puste miejsca w chłodnym miejscu.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g