gulasz warzywny z bakłażanem na zimę

przygotuj pyszną i jasną przekąskę na zimę! Gulasz warzywny to super rzecz! Odpowiedni do ziemniaków lub ryżu. Często jemy taki gulasz tylko z kromką chleba. Ogólnie uważam, że nie ma wielu półfabrykatów-zima jest długa! Zapraszam do gotowania razem ze mną!
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 53 % 9 g
101 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Bakłażany czyścimy, kroimy w drobną kostkę 2 cm, solimy i po 20-25 minutach myjemy wodą.
2. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Marchewki również myjemy, kroimy w cienkie paski.
4. Obierz cebulę, spłucz, pokrój w paski.
5. Myjemy pieprz, usuwamy strąk nasienny, a następnie kroimy w kwadraty.
6. Umyte pomidory kroimy w średniej wielkości plasterki.
7. Przenieś wszystkie warzywa na patelnię, dodaj cukier i sól, wlej olej roślinny, wymieszaj.
8. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Jeśli sok z warzyw nie jest wystarczający, dodaj pół litra wody, a także wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
9. Podczas gotowania warzyw przygotowujemy słoiki (pojemność 0,5 l): spłukujemy sodą, spłukujemy pod bieżącą wodą, sterylizujemy. Gotuj pokrywki (blaszane) przez 5 minut.
10. Wlej wrzący gulasz do gorących słoików (nie zapomnij zostawić trochę na próbę ;)) i natychmiast zwiń przygotowane pokrywki.
11. Odwróć puszki do góry nogami, zaizoluj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

przechowuj puste miejsca w chłodnym miejscu.

Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy