Haszlama z kurczaka

pyszne danie kuchni ormiańskiej! Gotowanie jest bardzo proste! Hashlama to ulubione danie mojej rodziny. Z przyjemnością jedzą ją zarówno dzieci, jak i mąż, nie skąpiąc pochwał. Uwielbiam hashlamę za łatwość przygotowania i udane połączenie mięsa z warzywami. Pamiętaj, aby przygotować i zadowolić swoich bliskich!
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 18 % 4 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Pokrój cebulę w kostkę, marchewkę na małe talerze.
2. W kotle z grubym dnem smażyć udka kurczaka na oleju roślinnym na złoty kolor.
3. Dodaj przygotowaną marchewkę, cebulę i ząbki czosnku. Po usmażeniu dodanych warzyw przez około 3-4 minuty dodaj kolejną bułgarską paprykę, po pokrojeniu w półpierścienie.
4. Pokrój bakłażany i pomidory w kostkę, wyślij je do kotła.
5. Sól, wzbogacona kolendrą i pieprzem, przykryta pokrywką i duszona przez 50-60 minut na średnim ogniu. Nie trzeba dodawać wody, warzywa w procesie duszenia pozwalają na wystarczającą ilość soku.
6. Gotową hashlamę podajemy na stole, posypując posiekanymi piórami zielonej cebuli.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy