Haszlama z kurczaka
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój cebulę w kostkę, marchewkę na małe talerze.
2. W kotle z grubym dnem smażyć udka kurczaka na oleju roślinnym na złoty kolor.
3. Dodaj przygotowaną marchewkę, cebulę i ząbki czosnku. Po usmażeniu dodanych warzyw przez około 3-4 minuty dodaj kolejną bułgarską paprykę, po pokrojeniu w półpierścienie.
4. Pokrój bakłażany i pomidory w kostkę, wyślij je do kotła.
5. Sól, wzbogacona kolendrą i pieprzem, przykryta pokrywką i duszona przez 50-60 minut na średnim ogniu. Nie trzeba dodawać wody, warzywa w procesie duszenia pozwalają na wystarczającą ilość soku.
6. Gotową hashlamę podajemy na stole, posypując posiekanymi piórami zielonej cebuli.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g