opatrunek marynowany na zimę

świetne przygotowanie zupy-oszczędza czas. Spróbuj! Do tego wspaniałego półfabrykatu można dodać zarówno ryż, jak i jęczmień. Możesz dodać pietruszkę lub czosnek. Eksperymentuj, a zimą nie zostaniesz bez pysznej i aromatycznej zupy!
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
57 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Gotuj ryż do połowy ugotowany i spuść wodę.
2. Przetrzyj ogórki długimi słomkami i pozwól sokowi spuścić. Odstaw na 15-20 minut.
3. Pokrój cebulę w kostkę. Zetrzyj marchewki. Usmaż je na oleju słonecznikowym.
4. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Przekręć je na maszynce do mięsa.
5. Dodaj skręcone pomidory do cebuli i marchwi, dodaj tam ogórki, po spuszczeniu nadmiaru soku.
6. Gotuj warzywa przez 10-15 minut.
7. Dodaj ryż, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj przez kolejne 8-9 minut.
8. Na samym końcu gotowania dodaj esencję octu, wymieszaj.
9. Ułóż obrabiany przedmiot w przygotowanych sterylnych słoikach i zwiń z czystymi pokrywkami.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy