opatrunek marynowany na zimę
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Gotuj ryż do połowy ugotowany i spuść wodę.
2. Przetrzyj ogórki długimi słomkami i pozwól sokowi spuścić. Odstaw na 15-20 minut.
3. Pokrój cebulę w kostkę. Zetrzyj marchewki. Usmaż je na oleju słonecznikowym.
4. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Przekręć je na maszynce do mięsa.
5. Dodaj skręcone pomidory do cebuli i marchwi, dodaj tam ogórki, po spuszczeniu nadmiaru soku.
6. Gotuj warzywa przez 10-15 minut.
7. Dodaj ryż, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj przez kolejne 8-9 minut.
8. Na samym końcu gotowania dodaj esencję octu, wymieszaj.
9. Ułóż obrabiany przedmiot w przygotowanych sterylnych słoikach i zwiń z czystymi pokrywkami.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g