skład / składniki
metoda gotowania
1. W średnim rondlu na średnim ogniu roztop masło i równomiernie dodaj mąkę. Gotuj, aż się popękają i lekko zgęstnieją (2-3 minuty).
2. Wprowadź mleko cienkim strumieniem do mieszanki mąki, ciągle mieszając, aż będzie gładkie. Doprowadź do wrzenia i natychmiast zmniejsz ogień do minimum.
3. Dodaj starty ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj marynatę chili i sól, wymieszaj.
4. Aby nadać sosowi aksamitną konsystencję, mieszaj go w blenderze przez 10-20 sekund.
5. Wlać do naczynia do serwowania i wymieszać z dodatkiem posiekanych marynowanych chili.
taki sos można przechowywać w lodówce przez 2 dni w szczelnym pojemniku. Przed podaniem podgrzej na małym ogniu w rondlu lub w 30-sekundowych odstępach w kuchence mikrofalowej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Marynata - 60 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g