skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie pysznego dania z wątroby indyka nie zajmie ci dużo czasu. Od razu zauważam, że gotowanie w powolnej kuchence nie jest szybsze, ale wygodniejsze, ponieważ sam ustawiasz czas, a program smażenia utrzymuje pożądaną temperaturę.
więc najpierw spłucz wątrobę indyka zimną wodą, usuń nadmiar tłuszczu i sprawdź, czy nie ma resztek żółci – wszystko to należy odciąć. Pokrój wątrobę na pół, kawałki powinny być duże. Obierz i umyj warzywa, zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj cebulę nożem w kostkę.
wlej olej słonecznikowy do miski, ustaw go w powolnej kuchence, włącz program smażenia na 20 minut. Po minucie, gdy olej się rozgrzeje, rozłóż cebulę i marchewkę.
po 5 minutach dodaj sól i przyprawy i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając drewnianą szpatułką. Nie przykrywaj multicookera pokrywką.
następnie włóż wątrobę do miski, wymieszaj z warzywami i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
następnie w ostatnich 5 minutach smażenia dodaj mąkę, dobrze wymieszaj i dodaj śmietanę. Na samym końcu smażenia wlej wodę, włóż liść laurowy i czarny pieprz, dobrze wymieszaj.
tryb smażenia się kończy, przykryj Multicooker pokrywką i włącz tryb duszenia na 10 minut.
po 10 minutach podnieś zawór na pokrywie multicookera, a gdy wyjdzie para, zdejmij pokrywkę. Wątróbka z indyka w śmietanie w powolnej kuchence jest gotowa, przenosimy ją do głębokiego pojemnika wraz z sosem i podajemy do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka z indyka - 276 kcal/100g