wątróbka z indyka w śmietanie w powolnej kuchence

pyszna wątróbka z indyka duszona w sosie śmietanowym z warzywami. Wątróbka z indyka gotuje się szybko i świetnie komponuje się ze śmietaną podczas duszenia. Bardzo smaczny okazuje się zarówno wątroba, jak i sos śmietanowy, to danie jest idealnym dodatkiem do makaronu, gotowanych ziemniaków lub ryżu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 13 % 4 g
202 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotowanie pysznego dania z wątroby indyka nie zajmie ci dużo czasu. Od razu zauważam, że gotowanie w powolnej kuchence nie jest szybsze, ale wygodniejsze, ponieważ sam ustawiasz czas, a program smażenia utrzymuje pożądaną temperaturę.
więc najpierw spłucz wątrobę indyka zimną wodą, usuń nadmiar tłuszczu i sprawdź, czy nie ma resztek żółci – wszystko to należy odciąć. Pokrój wątrobę na pół, kawałki powinny być duże. Obierz i umyj warzywa, zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj cebulę nożem w kostkę.
wlej olej słonecznikowy do miski, ustaw go w powolnej kuchence, włącz program smażenia na 20 minut. Po minucie, gdy olej się rozgrzeje, rozłóż cebulę i marchewkę.
po 5 minutach dodaj sól i przyprawy i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając drewnianą szpatułką. Nie przykrywaj multicookera pokrywką.
następnie włóż wątrobę do miski, wymieszaj z warzywami i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
następnie w ostatnich 5 minutach smażenia dodaj mąkę, dobrze wymieszaj i dodaj śmietanę. Na samym końcu smażenia wlej wodę, włóż liść laurowy i czarny pieprz, dobrze wymieszaj.
tryb smażenia się kończy, przykryj Multicooker pokrywką i włącz tryb duszenia na 10 minut.
po 10 minutach podnieś zawór na pokrywie multicookera, a gdy wyjdzie para, zdejmij pokrywkę. Wątróbka z indyka w śmietanie w powolnej kuchence jest gotowa, przenosimy ją do głębokiego pojemnika wraz z sosem i podajemy do dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka z indyka - 276   kcal/100g

Podobne przepisy