mieszanka świeżych grzybów na zimę

Chude grzyby. Gotujemy, smakujemy, podziwiamy! . Niezależnie od tego, czy przestrzegasz postu, czy po prostu robisz dni postu, w okresie wiosennym lub jesiennym musisz jeść nie tylko zdrowo, ale także smacznie. Ten przepis zaskoczy Cię prostotą, a jednocześnie różnorodnością doznań smakowych! Odkryciem i nowością będzie to, że nie jest to zupa, ale pełne drugie danie, bardzo ukochane w naszej rodzinie.
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 45 % 5 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Obierz cebulę z łuski i pokrój w półpierścienie. Jeśli żarówki są duże, możesz pokroić je na ćwiartki pierścieni.
2. Moje marchewki, czyste i trzy duże. Kapustę należy posiekać.
3. Pokrój wstępnie umyte grzyby (jeśli grzyby są małe, możesz zostawić je w całości), a następnie gotuj przez 8-10 minut w wodzie z niewielką ilością soli.
4. Pokrój ogórki na małe kawałki.
5. Ugotowane marchewki i cebulę smażymy na oleju roślinnym do połowy ugotowanego (miękkiego), a następnie kładziemy na nich kapustę.
6. Teraz przyszła kolej na koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj składniki, wyciśnij czosnek przez prasę, dopraw koperkiem. Również na tym etapie musisz dodać sól i pieprz.
7. Ważnym szczegółem jest tutaj bulion, w którym gotowano grzyby: wlej szklankę na patelnię. Dusimy wszystko razem do połowy.
8. Włóż gotowane grzyby i gotuj jeszcze przez kilka minut.
9. Następnie dodaj posiekane pikle, wymieszaj, pozostaw na ogniu na kilka minut.
10. Wlewamy ocet, mieszamy, gotujemy dosłownie 1-2 minuty i układamy mieszankę w małych sterylnych słoikach. Zamknij szczelnie pokrywkami, przechowuj w chłodnym miejscu. Z reguły to danie jest przechowywane przez krótki czas, ponieważ jest bardzo szybko spożywane :) możesz zostawić trochę na próbę - na najbliższą kolację. Podawaj mieszankę na ciepło lub na zimno, przyozdobioną świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal / 100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal / 100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Bulion grzybowy - 3   kcal/100g

Podobne przepisy