Wybierz niesamowite niezawodne przepisy na grzyby na zimę w zasobie internetowym 1000.menu. Wypróbuj odmiany zbioru różnych rodzajów grzybów, Oceń metody gotowania grzybów w marynacie i osobno. Daj przekąskę niesamowite kolory z różnych przypraw.
do zbioru najlepiej nadają się grzyby rurkowe, mocne, Młode i małe. Jednak ich odpowiedniki płytowe, z zachowaniem odpowiedniej technologii, nie są gorsze. Przed gotowaniem starannie posortuj wszystkie grzyby, oczyść, umyj. Duże okazy grzybów można pokroić na mniej więcej równe części.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na grzyby na zimę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ziarna pieprzu | 255 | 11 | 3.3 | 38.3 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
ocet | 11 | 0 | 0 | 3 |
koperek | 38 | 2.5 | 0.5 | 6.3 |
Goździk | 323 | 6 | 20.1 | 27 |
ciekawy przepis:
1. Pieczarki dokładnie oczyść i dokładnie spłucz.
2. Gotuj w dobrze osolonej wodzie przez 10-12 minut, usuwając nagromadzoną pianę.
3. Wrzucając grzyby do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
4. Obierz marchewki i nadaj im atrakcyjny kształt (zetrzyj, pokrój w kółka, kostki, kostki).
5. Przygotuj marynatę-wypełnienie: dodaj wymaganą ilość soli, cukru, octu do wrzącej wody.
6. Ugotowane grzyby ułożyć w sterylnych słoikach, dodając do nich lavrushkę, cebulę, marchewkę, pieprz, ziarna gorczycy.
7. Napełnij słoiki gorącym nadzieniem do góry. Przykryć pokrywkami, wysterylizować na 20-25 minut do dużej pojemności.
8. Po upływie czasu wyjmij słoiki, zakorkuj, Odwróć. Owinąć ciepłym "futrem", aż ostygnie.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na grzyby na zimę:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ziarna pieprzu | 255 | 11 | 3.3 | 38.3 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
ocet | 11 | 0 | 0 | 3 |
koperek | 38 | 2.5 | 0.5 | 6.3 |
Goździk | 323 | 6 | 20.1 | 27 |
przydatne wskazówki:
• marynata okaże się idealnie przezroczysta, jeśli podczas gotowania grzybów usuniesz piankę na czas.
* niektóre odmiany grzybów, na przykład pieczarki, można marynować bez wcześniejszego gotowania, wlać grzyby wrzącą marynatą, zamknąć słoiki i umieścić w chłodnym miejscu do zaparzenia.