skład / składniki
metoda gotowania
moja współlokatorka na klatce schodowej jest zapaloną grzybnią. Tydzień temu poszła na kolejne "polowanie na grzyby", skąd przyniosła ogromną liczbę różnych rodzajów grzybów. Zgodnie z naszą dobrą znajomością podzieliła się ze mną kilogramem świeżych kurków. Postanowiłem nie eksperymentować z tym jedzeniem i gotować to, co już jestem dobry w robieniu, a mianowicie marynowane kurki. A teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na tę marynatę. Zaczynamy więc od tego, że dokładnie myjemy grzyby, odcinamy nogi u podstawy. Teraz umieść czapki grzybowe w wodzie z odrobiną soli i gotuj je przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kurki z wody i suszymy. Teraz dodaj ocet do wody, w której gotowano grzyby i zagotuj płyn, włóż do niego grzyby i gotuj przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj cukier granulowany i przyprawy. Gdy kurki są gotowe, układamy je w słoikach, zalewamy marynatą i zamykamy pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurki - 13 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g