kurki marynowane z goździkami i ziele angielskie

pachnące przepyszne kurki to sprawdzony przepis!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

moja współlokatorka na klatce schodowej jest zapaloną grzybnią. Tydzień temu poszła na kolejne "polowanie na grzyby", skąd przyniosła ogromną liczbę różnych rodzajów grzybów. Zgodnie z naszą dobrą znajomością podzieliła się ze mną kilogramem świeżych kurków. Postanowiłem nie eksperymentować z tym jedzeniem i gotować to, co już jestem dobry w robieniu, a mianowicie marynowane kurki. A teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na tę marynatę. Zaczynamy więc od tego, że dokładnie myjemy grzyby, odcinamy nogi u podstawy. Teraz umieść czapki grzybowe w wodzie z odrobiną soli i gotuj je przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kurki z wody i suszymy. Teraz dodaj ocet do wody, w której gotowano grzyby i zagotuj płyn, włóż do niego grzyby i gotuj przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj cukier granulowany i przyprawy. Gdy kurki są gotowe, układamy je w słoikach, zalewamy marynatą i zamykamy pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy