Szybka marynowana kapusta na zimę po gruzińsku

pikantna przystawka doda nastroju każdemu daniu!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
87 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

nie tylko Rosjanie uwielbiają marynowaną i kiszoną kapustę. Gruzini również zwijają go na zimę. Znalazłem wspaniały przepis kulinarny, który nazywa się "gotowaniem kapusty na zimę w stylu gruzińskim". Przygotowanie kapusty jest bardzo proste. Najpierw musisz bardzo drobno posiekać białą główkę kapusty. Następnie obierz czerwone buraki i zetrzyj je na tarce z dużymi otworami. Następnie za pomocą czosnku drobno zmiażdż czosnek. Posolić warzywa. Następnie dodaj ocet, olej roślinny i cukier. Wrzuć kapustę z burakami. Ale nie szlifuj. Kapusta nie powinna stracić kształtu. Ponadto, jeśli przesadzisz, kapusta da za dużo soku. Przenieś kapustę do emaliowanej patelni. Jeśli dużo robiłeś, możesz również w wiadrze. Przykryj go talerzem i dociśnij czymś ciężkim. Jednym słowem kapustę należy zakuć w ucisk. Pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Będzie gotowa. Można go jeść jako osobne danie lub używać do gotowania mięsa i przystawek. Takie jedzenie jest przechowywane przez bardzo długi czas. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy