grzyby w occie z solą marynowane

miło jest cieszyć się pysznymi grzybami przez cały rok!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 25 % 1 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 8 h 30 min

moja babcia z linii mamy jest zbieraczem grzybów. Każdej jesieni chodzimy z nią po grzyby. Zna wszystkie najlepsze miejsca na grzyby, dlatego zawsze wracamy do domu z pełnymi koszami. Babcia gotuje wiele różnych potraw z grzybów, ale pamiętam kulinarny przepis na marynowane grzyby. Zawsze chętnie jem te grzyby, ostatnio nauczyłem się je zbierać, a teraz podzielę się z wami sposobem ich przygotowania. Najpierw grzyby należy dokładnie umyć i namoczyć przez 6-8 godzin. Po tym czasie wyjmij grzyby z wody i ponownie spłucz. Następnie blanszuj grzyby przez około 2 minuty w stromej wrzącej wodzie. Następnie trzymamy je w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Teraz układamy grzyby w jednolitych warstwach w beczce. Każdą warstwę układamy przyprawami i solą w ilości: na 10 kilogramów grzybów - 500 gramów przypraw i soli. Nie zapomnij również dodać esencji octu, nie należy dodawać wody. Grzyby zostawiamy w tej formie na jeden dzień, po tym czasie myjemy grzyby zimną wodą, układamy je w słoikach i zalewamy marynatą powstałą podczas ich przebywania w beczce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marynowane grzyby - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy