skład / składniki
metoda gotowania
moja babcia z linii mamy jest zbieraczem grzybów. Każdej jesieni chodzimy z nią po grzyby. Zna wszystkie najlepsze miejsca na grzyby, dlatego zawsze wracamy do domu z pełnymi koszami. Babcia gotuje wiele różnych potraw z grzybów, ale pamiętam kulinarny przepis na marynowane grzyby. Zawsze chętnie jem te grzyby, ostatnio nauczyłem się je zbierać, a teraz podzielę się z wami sposobem ich przygotowania. Najpierw grzyby należy dokładnie umyć i namoczyć przez 6-8 godzin. Po tym czasie wyjmij grzyby z wody i ponownie spłucz. Następnie blanszuj grzyby przez około 2 minuty w stromej wrzącej wodzie. Następnie trzymamy je w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Teraz układamy grzyby w jednolitych warstwach w beczce. Każdą warstwę układamy przyprawami i solą w ilości: na 10 kilogramów grzybów - 500 gramów przypraw i soli. Nie zapomnij również dodać esencji octu, nie należy dodawać wody. Grzyby zostawiamy w tej formie na jeden dzień, po tym czasie myjemy grzyby zimną wodą, układamy je w słoikach i zalewamy marynatą powstałą podczas ich przebywania w beczce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marynowane grzyby - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g