pierś z kurczaka marynowana w pomarańczy i imbirze
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotową pierś kroimy na małe kawałki o szerokości 2-3 cm, dodajemy do niej drobno posiekany czosnek (można go przepuścić przez czosnek), imbir (lepiej zetrzeć), miąższ pomarańczowy wraz ze skórką, doprawiamy wszystko musztardą i przyprawami, doprawiamy olejem. Powstały filet wkładamy do lodówki i przez chwilę marynujemy.
gotowe mięso smażymy porcjami na oleju roślinnym, aż uzyska piękny tostowy kolor na średnim ogniu. Gotowy posiłek można podawać z dodatkiem ryżu lub warzywami. Podawaj pierś z kurczaka zgodnie z kanonami kuchni azerbejdżańskiej po sałatce. W każdym razie ten przepis kulinarny zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich udanym połączeniem i delikatnym soczystym smakiem potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g