pierś z kurczaka marynowana w pomarańczy i imbirze

pikantna i aromatyczna pierś z kurczaka na specjalne okazje! Ten przepis kulinarny pochodzi z kuchni azerbejdżańskiej, jest przeznaczony na 4 porcje, gotowanie piersi z kurczaka marynowanej w pomarańczy i imbirze zajmie ci około godziny, ale przepis jest dość prosty w przygotowaniu i wykwintny w smaku. Gotowałam i bardzo mi się podobało.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 11 % 3 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

gotową pierś kroimy na małe kawałki o szerokości 2-3 cm, dodajemy do niej drobno posiekany czosnek (można go przepuścić przez czosnek), imbir (lepiej zetrzeć), miąższ pomarańczowy wraz ze skórką, doprawiamy wszystko musztardą i przyprawami, doprawiamy olejem. Powstały filet wkładamy do lodówki i przez chwilę marynujemy.
gotowe mięso smażymy porcjami na oleju roślinnym, aż uzyska piękny tostowy kolor na średnim ogniu. Gotowy posiłek można podawać z dodatkiem ryżu lub warzywami. Podawaj pierś z kurczaka zgodnie z kanonami kuchni azerbejdżańskiej po sałatce. W każdym razie ten przepis kulinarny zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich udanym połączeniem i delikatnym soczystym smakiem potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy