marchewka w zalewie octu marynowana na zimę

wszyscy wiedzą o zaletach marchewki! Ale jak sprawić, by była równie smaczna?
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
25 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

marchewka jest oczywiście lepsza i zdrowsza do spożycia na surowo, ale okazuje się również dobrą konserwacją, ten przepis kulinarny nieco urozmaica zimową dietę, jedzenie jest dobre. Dobrze sprawdza się jako przystawka do mięsa szczególnie podoba się ten przepis mężczyznom. Spróbuj zamknąć kilka słoików, powinno ci się spodobać.
aby przygotować marynowaną marchewkę, wybieramy zdrowe, soczyste, równe marchewki o niezbyt dużych rozmiarach (do 3 cm średnicy górnej części), odcinamy "wierzchołek i korzeń", myjemy, jeśli marchewka jest gładka i gładka, nie trzeba jej obierać. Jeśli są wgłębienia i krzywizny, należy je ostrożnie wyciąć i spłukać. Jeśli marchewki są małe, marynujemy je w całości, jeśli są większe, a następnie kroimy, ale nie więcej niż 4-5 cm grubości.
marchewki zanurzamy we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, następnie wkładamy do przygotowanych słoików i zalewamy marynatą z cukru soli i octu. Zwijamy słoiki, sterylizujemy przez 30 minut.
konserwacja jest gotowa, pozostaje schłodzić słoiki i wyjąć je do przechowywania na zimno. Zimą będzie coś do postawienia na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy