skład / składniki
metoda gotowania
marchewka jest oczywiście lepsza i zdrowsza do spożycia na surowo, ale okazuje się również dobrą konserwacją, ten przepis kulinarny nieco urozmaica zimową dietę, jedzenie jest dobre. Dobrze sprawdza się jako przystawka do mięsa szczególnie podoba się ten przepis mężczyznom. Spróbuj zamknąć kilka słoików, powinno ci się spodobać.
aby przygotować marynowaną marchewkę, wybieramy zdrowe, soczyste, równe marchewki o niezbyt dużych rozmiarach (do 3 cm średnicy górnej części), odcinamy "wierzchołek i korzeń", myjemy, jeśli marchewka jest gładka i gładka, nie trzeba jej obierać. Jeśli są wgłębienia i krzywizny, należy je ostrożnie wyciąć i spłukać. Jeśli marchewki są małe, marynujemy je w całości, jeśli są większe, a następnie kroimy, ale nie więcej niż 4-5 cm grubości.
marchewki zanurzamy we wrzącej wodzie na 2-3 minuty, następnie wkładamy do przygotowanych słoików i zalewamy marynatą z cukru soli i octu. Zwijamy słoiki, sterylizujemy przez 30 minut.
konserwacja jest gotowa, pozostaje schłodzić słoiki i wyjąć je do przechowywania na zimno. Zimą będzie coś do postawienia na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g