marynowane masło z cukrem

marynowane grzyby będą doskonałym składnikiem każdego dania! W wielu przepisach kulinarnych często można spotkać się z dyskusjami na temat tego, czy masło należy obrać przed ich ugotowaniem i marynowaniem. W tym przepisie znajdziesz wyczerpującą odpowiedź na to pytanie.
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 3 g
31 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

więc najpierw musisz posortować olej i oczyścić go z gruzu-piasku, cząstek brudu i igieł iglastych. Najlepiej po prostu spłukać grzyby w misce i zdjąć skórę z kapelusza. Wtedy łatwo i szybko pozbędziesz się brudu i zanieczyszczeń, które pozostaną na dnie pojemnika.
następnie umyte grzyby należy pokroić i włożyć do garnka ze stali nierdzewnej z grubym dnem, w którym jedzenie się nie przypala. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Możesz dodać trochę octu lub kwasu cytrynowego do wody, aby grzyby nie ciemniły podczas gotowania. Następnie wodę należy spuścić, wlać grzyby nową porcją osolonej wrzącej wody i gotować przez kolejne 15 minut.
teraz jest czas na przygotowanie marynaty. Odbywa się to w ten sposób. Na 1 litr wody musisz wziąć 3 łyżki cukru, 2 łyżki soli, 8 groszków czarnego pieprzu, 3 groszki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę koperku, 1 ząbek czosnku, 1 goździk. Wszystko to należy podpalić i gotować przez pięć minut.
gotowe masło należy umieścić w wysterylizowanych słoikach i zalać marynatą. Przykryj słoiki pokrywkami, pozwól im ostygnąć i zakręć pokrywkami, ale niezbyt mocno. Najlepiej przechowywać marynowane masło w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy