śledzie z octem i cebulą marynowane
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc zdejmij skórkę z ryby i usuń kości, zaczynając od grzbietu. Trzepaczką ubij wszystkie składniki marynaty, aż będzie gładka. Napełnij filety rybne marynatą i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.
przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj majonez, musztardę, cukier, ocet sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Powoli łyżeczką, ciągle mieszając, wlej olej roślinny. Dodaj śmietanę i posiekany koperek, wszystko dokładnie wymieszaj.Wstaw do lodówki na jeden dzień.
nawiasem mówiąc, sos musztardowy można zastąpić czosnkiem, w tym celu zamiast musztardy dodaj 3 ząbki czosnku do sosu..
śledzie podaję na stole z gotowanymi ziemniakami lub chlebem posmarowanym masłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g