lekko solone ogórki z koperkiem

chrupiące pachnące ogórki na przekąskę! Ogórki według tego przepisu są pachnące i chrupiące. Ale to nie są zwykłe marynaty, to raczej gotowa przekąska z marynatami i świeżymi ziołami koperkowymi.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 36 % 5 g
94 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Lepiej jest wziąć młode ogórki, niezbyt duże i wodniste, z gładką całą skórą, bez plam. Wybierz ogórki bez goryczy. Ocet 9 %. Sól i cukier są orientacyjne, w przyszłości można zmienić ilość cukru i soli w górę lub w dół. Olej roślinny do wyboru bez zapachu. Koperek gdzieś pęczek. Przygotuj płaskie naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz ogórki pod bieżącą zimną wodą. Odetnij końcówki i pokrój na ćwiartki wzdłuż każdego ogórka. Przy takim krojeniu ogórki marynują się szybciej i wygodnie będzie je wziąć. Złożyć pokrojone ogórki do miski. Tutaj proponuję dwie opcje: włóż ogórki do plastikowej torby i marynuj w niej; drugim jest umieszczenie ogórka w płaskiej misce w jednym rzędzie (Sudok, kształt).Zrobiłem to w misce i nie podobało mi się, że muszą być cały czas obracane między sobą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz świeże warzywa koperkowe i osusz. Posiekaj świeże koperek i dodaj do ogórków. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez prasę. Dodaj posiekany czosnek do ogórków i ziół. Dodaj sól, cukier i wlej ocet. Ocet nie jest rozcieńczony, możesz wziąć mniejszy procent lub zastąpić sokiem z cytryny, ale smak będzie inny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ogórki, aby wszystkie znalazły się w dodanych składnikach. Podgrzej olej roślinny w kuchence mikrofalowej (dosłownie 5-10 sekund) do temperatury nie większej niż 60 stopni. Wlać do ogórków i wymieszać. Dzięki ciepłemu olejowi przyprawy szybciej się rozpuszczają i rozpoczną proces marynowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj naczynia ogórkami i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na godzinę lub dwie, kto lubi jaki wynik. Ogórki należy kilkakrotnie odwrócić, aby były całkowicie marynowane ze wszystkich stron.

ogórki wyszły bardzo chrupiące. Ze względu na krótki czas marynowania zachowały swój piękny zielony kolor. Taka przekąska będzie przyjemnym dodatkiem nie tylko do kolacji z gotowanymi młodymi ziemniakami, ale także do grilla w naturze.
jeszcze raz zwracam uwagę na dwa punkty: po pierwsze, uzyskuje się pikantne ogórki kiszone, ale nie w zwykłym smaku, jest to raczej przekąska z marynowanymi ogórkami, ziołami i czosnkiem. Po drugie, ze względu na niewielką ilość płynu, ogórki muszą być kilkakrotnie obracane podczas marynowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy