marynata kiwi do grilla

na nim Twoje kebaby będą najbardziej soczyste i miękkie! Ta marynata kiwi nadaje się do każdego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, kurczaka. Przygotowanie jest łatwe i proste, a przepis nie wymaga specjalnych dodatkowych produktów: wszystko jest dostępne i zawsze pod ręką.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
223 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynatę z kiwi? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa-pulpy wieprzowej lub wołowej. Mam wieprzowinę. Kiwi weź duży soczysty, niezbyt twardy, ale też niezbyt miękki. Jeśli owoc jest mały, weź dwa lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz, umyj i osusz trzy cebule i kiwi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jedną cebulę i kiwi na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż je do blendera i zmiel na gładkie puree. Zamiast blendera możesz użyć maszynki do mięsa. ! Jeśli nie lubisz silnego smaku cebuli w kebabie, posiekaj tylko kiwi, a cebulę po prostu pokrój w pierścienie razem z resztą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinieneś dostać taki bladozielony kleik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostałe 2 cebule pokrój w krążki i lekko Posol, aby wypuściły sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak marynować szaszłyki wieprzowe z kiwi, aby mięso było soczyste? Zajmij się przygotowaniem mięsa. Umyj wybrane mięso, osusz i pokrój na średnie kawałki na szaszłyki. Jeśli gotujesz na węglach, kawałki powinny mieć zwykłe rozmiary, jeśli pieczesz kebaby w piekarniku, kawałki powinny być nieco mniejsze. Niezupełnie małe, ale nie jak zwykły Kebab. W przeciwnym razie mięso wyschnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj puree kiwi z cebulą do mięsa i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż całe krążki cebuli, wlej olej roślinny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Dokręć miskę mięsa folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 30-40 minut w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki na noc.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krążki mięsne i cebulowe na przemian nawlecz na szpikulec. W momencie przygotowywania tego dania sezon grillowy już się skończył, więc upiekłam szaszłyki w piekarniku, zastępując szaszłyki długimi drewnianymi szaszłykami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz kebaby na węglu drzewnym, aż będą ugotowane. Jeśli gotujesz w piekarniku, ułóż przygotowane szaszłyki na odpowiedniej wielkości blasze wyłożonej pergaminem. Aby szaszłyki nie ciemniały od wysokich temperatur, możesz owinąć końce wolne od mięsa kawałkami folii. Piecz szaszłyki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35-40 minut, od czasu do czasu obracając. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Podawaj szaszłyki na gorąco. Smacznego!

wśród ogromnej różnorodności marynat do grilla ta wyróżnia się prostotą, przystępnością cenową i pewną egzotycznością. Zwykle dodajemy sok z cytryny do marynaty, ale w tym przepisie zastąpimy go pokruszonym kiwi i zobaczymy, co się stanie.

która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy