skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynatę z kiwi? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa-pulpy wieprzowej lub wołowej. Mam wieprzowinę. Kiwi weź duży soczysty, niezbyt twardy, ale też niezbyt miękki. Jeśli owoc jest mały, weź dwa lepiej.
Krok 2:
Obierz, umyj i osusz trzy cebule i kiwi.
Krok 3:
Pokrój jedną cebulę i kiwi na kawałki.
Krok 4:
Włóż je do blendera i zmiel na gładkie puree. Zamiast blendera możesz użyć maszynki do mięsa. ! Jeśli nie lubisz silnego smaku cebuli w kebabie, posiekaj tylko kiwi, a cebulę po prostu pokrój w pierścienie razem z resztą.
Krok 5:
Powinieneś dostać taki bladozielony kleik.
Krok 6:
Pozostałe 2 cebule pokrój w krążki i lekko Posol, aby wypuściły sok.
Krok 7:
Jak marynować szaszłyki wieprzowe z kiwi, aby mięso było soczyste? Zajmij się przygotowaniem mięsa. Umyj wybrane mięso, osusz i pokrój na średnie kawałki na szaszłyki. Jeśli gotujesz na węglach, kawałki powinny mieć zwykłe rozmiary, jeśli pieczesz kebaby w piekarniku, kawałki powinny być nieco mniejsze. Niezupełnie małe, ale nie jak zwykły Kebab. W przeciwnym razie mięso wyschnie.
Krok 8:
Dodaj puree kiwi z cebulą do mięsa i wymieszaj.
Krok 9:
Ułóż całe krążki cebuli, wlej olej roślinny.
Krok 10:
Sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Dokręć miskę mięsa folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 30-40 minut w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki na noc.
Krok 11:
Krążki mięsne i cebulowe na przemian nawlecz na szpikulec. W momencie przygotowywania tego dania sezon grillowy już się skończył, więc upiekłam szaszłyki w piekarniku, zastępując szaszłyki długimi drewnianymi szaszłykami.
Krok 12:
Piecz kebaby na węglu drzewnym, aż będą ugotowane. Jeśli gotujesz w piekarniku, ułóż przygotowane szaszłyki na odpowiedniej wielkości blasze wyłożonej pergaminem. Aby szaszłyki nie ciemniały od wysokich temperatur, możesz owinąć końce wolne od mięsa kawałkami folii. Piecz szaszłyki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35-40 minut, od czasu do czasu obracając. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Podawaj szaszłyki na gorąco. Smacznego!
wśród ogromnej różnorodności marynat do grilla ta wyróżnia się prostotą, przystępnością cenową i pewną egzotycznością. Zwykle dodajemy sok z cytryny do marynaty, ale w tym przepisie zastąpimy go pokruszonym kiwi i zobaczymy, co się stanie.
która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g