heh z sandacza po koreańsku

delikatne kawałki marynowanego sandacza z cebulą i marchewką! Tradycyjne koreańskie danie z prefiksem he można przygotować z prawie każdej ryby. Heh z sandacza jest przygotowywany bardzo prosto i szybko, ale bardzo ważne jest, aby użyć do tego dania najświeższej ryby.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ryby nie poddamy obróbce cieplnej, będą prawie surowe, więc potrzebna jest najświeższa ryba. Jeśli masz pewność co do zbiornika, w którym złapałeś rybę, możesz od razu z niej ugotować, ale jeśli nie wiesz, gdzie złapałeś tę rybę, lepiej ją zamrozić, a następnie rozmrozić i rozpocząć gotowanie. Proces zamrażania zabije wszystkie szkodliwe bakterie i mikroorganizmy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli zamroziłeś rybę, aby zachować maksymalną ilość korzyści, musisz ją odpowiednio rozmrozić. Aby to zrobić, natychmiast po zamrażarce umieść rybę w lodówce na 8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź w temperaturze pokojowej. Dobrze umyj rybę i osusz. Pokrój na małe kawałki-dosłownie 1 kęs.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojone kawałki ryby do miski i wlej ocet. Powinien to być ocet 6-8 %, a nie esencja octowa. Jeśli masz esencję, aby uzyskać pożądany ocet, rozcieńczyć go, biorąc 7 takich samych łyżek wody na 1 łyżkę esencji octowej. Wstaw rybę do lodówki na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w średniej wielkości kostkę. O wiele łatwiej obierasz cebulę, jeśli wcześniej namoczysz ją w chłodnej wodzie przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w kostkę. Możesz również zetrzeć go na tarce do koreańskiej marchwi - będzie nawet bardziej autentyczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż posiekaną cebulę i marchewkę na rybie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, dodaj kolendrę. Dozwolone jest dodawanie zarówno nasion kolendry, jak i mielonych. Klasyczny przepis nie przewiduje już dodawania żadnych przypraw i przypraw, z wyjątkiem zwykłego ostrego mielonego pieprzu - można go dodać szczyptę. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Polecam stosowanie bezwonnych olejów roślinnych, najlepiej rafinowanych rodzajów olejów. Doprowadzić olej do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij rybę wrzącym olejem i jeszcze raz wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Heh z sandacza gotowe. Podawaj od razu do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy