skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smacznie usmażyć udka z kurczaka na patelni? Wszystkie sekrety pachnącego soczystego kurczaka w tym przepisie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jeśli masz mocno kandyzowany miód, najpierw go rozpuść. Zestaw przypraw może być inny dla Twojego gustu. Zmielony imbir pomoże nadać potrawie lekkie ostrze. Możesz całkowicie zastąpić wszystkie te przyprawy 1-2 łyżkami. l gotowa mieszanka dla kurczaka.
Krok 2:
Udka z kurczaka dobrze umyj i osusz. Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować dowolne części kurczaka, nie tylko nogi.
Krok 3:
Włóż udka z kurczaka do miski. Wlej olej roślinny, sok z cytryny i płynny miód. Wszystko wymieszaj. Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik.
Krok 4:
Dodaj suchy czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Suchy czosnek można zastąpić 2 ząbkami świeżego, przepuszczonego przez prasę. Ale kawałki świeżego czosnku mogą przypalić się na patelni. Pozostaw kurczaka do marynowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub dłużej, ale w lodówce.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Ułóż podudzia z kurczaka. Polej połową marynaty z miski. Piecz przez 5-8 minut. Następnie odwróć, wlej pozostałą marynatę i smaż nogi przez około 15 minut. Podczas smażenia podudzia można obrócić jeszcze 1-2 razy, aby uzyskać złotą skórkę ze wszystkich stron. Zamiast smażyć podudzia można włożyć do naczynia do pieczenia, zalać marynatą i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C do miękkości.
Krok 6:
Gotowe smażone podudzia przełożyć na talerz, polać resztkami sosu z patelni, posypać świeżymi ziołami i podawać. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g