udka z kurczaka smażone na patelni

na lunch i kolację z rodziną lub na świąteczny stół! Udka z kurczaka smażone na patelni w marynacie z miodu, oleju roślinnego i soku z cytryny są bardzo soczyste i delikatne. Szybkie, aromatyczne i niedrogie danie, najsmaczniejsze smażone nogi!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 13 % 4 g
195 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smacznie usmażyć udka z kurczaka na patelni? Wszystkie sekrety pachnącego soczystego kurczaka w tym przepisie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jeśli masz mocno kandyzowany miód, najpierw go rozpuść. Zestaw przypraw może być inny dla Twojego gustu. Zmielony imbir pomoże nadać potrawie lekkie ostrze. Możesz całkowicie zastąpić wszystkie te przyprawy 1-2 łyżkami. l gotowa mieszanka dla kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka dobrze umyj i osusz. Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować dowolne części kurczaka, nie tylko nogi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż udka z kurczaka do miski. Wlej olej roślinny, sok z cytryny i płynny miód. Wszystko wymieszaj. Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj suchy czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Suchy czosnek można zastąpić 2 ząbkami świeżego, przepuszczonego przez prasę. Ale kawałki świeżego czosnku mogą przypalić się na patelni. Pozostaw kurczaka do marynowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub dłużej, ale w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Ułóż podudzia z kurczaka. Polej połową marynaty z miski. Piecz przez 5-8 minut. Następnie odwróć, wlej pozostałą marynatę i smaż nogi przez około 15 minut. Podczas smażenia podudzia można obrócić jeszcze 1-2 razy, aby uzyskać złotą skórkę ze wszystkich stron. Zamiast smażyć podudzia można włożyć do naczynia do pieczenia, zalać marynatą i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe smażone podudzia przełożyć na talerz, polać resztkami sosu z patelni, posypać świeżymi ziołami i podawać. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy