skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kapustę z buraków? Przygotuj jedzenie. Składniki wymagają niewiele i są niedrogie, aw sezonie zbiorów są również tanie i soczyste.
Krok 2:
Obierz białą kapustę z górnych suchych liści, pokrój główkę kapusty na dwie części, usuń łodygę. Następnie pokrój kapustę na małe kwadraty (około trzech na trzy centymetry) lub tak duże kawałki, które wygodnie będzie umieścić w słoikach.
Krok 3:
Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie paski lub małe kostki.
Krok 4:
Umyj buraki, obierz i pokrój w podobny sposób marchewki.
Krok 5:
Obierz ząbki czosnku i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 6:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu. Umieść garnek marynaty na średnim ogniu. Gdy marynata się zagotuje, wlej ocet, ponownie zagotuj marynatę i wyłącz ogień. Niech marynata całkowicie ostygnie.
Krok 7:
W sterylnych słoikach ułóż pokrojone warzywa warstwami, naprzemiennie. Szczelnie ułóż warzywa aż do ust słoika. Zalej kapustę marynatą, aby była całkowicie pokryta płynem. Na wierzch każdego słoika wlej łyżkę oleju roślinnego. Przykryj słoiki nylonowymi pokrywkami, ale nie szczelnie.
Krok 8:
Pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej na 3 dni (temperatura powinna wynosić od +15 do + 21, lepiej umieścić słoik w suchej szafce). Następnie szczelnie zamknij słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu. I możesz natychmiast podać do stołu, kapusta jest gotowa. Ale przed podaniem lepiej go schłodzić, wtedy będzie smaczniejszy. Smacznego!
przepis na marynowaną kapustę piluska lub pelyustka ma swoją nazwę ze względu na wygląd i kolor, ponieważ przypomina duże płatki kwiatów. A " peluski "w tłumaczeniu z ukraińskiego oznacza"płatki". Istnieją różne przepisy na przygotowanie takiej marynowanej kapusty. Najważniejsze jest marynowanie kapusty w szklanej lub emaliowanej misce, aby nie doszło do utlenienia i zepsucia smaku produktu.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g