sos pomidorowy z cebulą na zimę

Prosty i wszechstronny zbiór pomidorów i cebuli! Sos pomidorowy z cebulą zimą może służyć jako doskonała baza do przygotowywania sosów i sosów do mięsa, kurczaka i ryb. Może być używany do gotowania zup i gorących, dlatego warto zrobić kilka słoików takiego przedmiotu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
32 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Pomidory do tego przedmiotu muszą być używane dobrze dojrzałe, ale nie miękkie i połamane, aby przedmiot się nie zepsuł. Umyj pomidory, wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli pomidory mają grubą skórkę, lepiej ją usunąć, polewając owoce wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie. W pomidorach wycinamy miejsce mocowania łodygi i kroimy je na kilka części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz zmielić pomidory za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Umieść pomidory w głębokim pojemniku i zamień blenderem w przecier pomidorowy. Podczas korzystania z blendera nie można nawet usunąć skórki z pomidorów, wszystko jest zbierane w rozdrabniaczu urządzenia i można je łatwo usunąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masę pomidorową przenosimy na patelnię z nieutleniającego materiału. Podpalamy. Gotuj koncentrat pomidorowy przez około 10 minut na małym ogniu od momentu wrzenia, ciągle mieszając szpatułką, aby przecier pomidorowy nie przypalił się do dna patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę z łuski i pokrój w pierścienie, jeśli cebule są duże, a następnie połówki pierścieni lub piór.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebula jest wysyłana do rondla z koncentratem pomidorowym. Dodaj sól (koniecznie duży kamień, aby przedmiot nie zakwasił), cukier i czarny pieprz. Gotuj masę na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej ocet stołowy. Trzymaj w ogniu przez kolejne pięć minut i wyjmij z pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Musisz wcześniej przygotować małe słoiki na ten przedmiot. Moje puszki z sodą i sterylizowane w piekarniku lub w inny wygodny i sprawdzony sposób. Podczas sterylizacji w piekarniku puszki należy umieścić wilgotną szyjką na ruszcie w zimnym piekarniku. Włącz piekarnik na 150 stopni i trzymaj puszki o pojemności 0,5 litra przez około 10 minut. Pokrywki myjemy i gotujemy, metalowe można również sterylizować w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sos pomidorowy z cebulą wkładamy do sterylnych słoików, przykrywamy je pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wkładamy słoiki do piekarnika, włączamy na 150 stopni i sterylizujemy je przez około 10 minut. Zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej pod kocem i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy