skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Pomidory do tego przedmiotu muszą być używane dobrze dojrzałe, ale nie miękkie i połamane, aby przedmiot się nie zepsuł. Umyj pomidory, wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 2:
Jeśli pomidory mają grubą skórkę, lepiej ją usunąć, polewając owoce wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie. W pomidorach wycinamy miejsce mocowania łodygi i kroimy je na kilka części.
Krok 3:
Możesz zmielić pomidory za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Umieść pomidory w głębokim pojemniku i zamień blenderem w przecier pomidorowy. Podczas korzystania z blendera nie można nawet usunąć skórki z pomidorów, wszystko jest zbierane w rozdrabniaczu urządzenia i można je łatwo usunąć.
Krok 4:
Masę pomidorową przenosimy na patelnię z nieutleniającego materiału. Podpalamy. Gotuj koncentrat pomidorowy przez około 10 minut na małym ogniu od momentu wrzenia, ciągle mieszając szpatułką, aby przecier pomidorowy nie przypalił się do dna patelni.
Krok 5:
Obierz cebulę z łuski i pokrój w pierścienie, jeśli cebule są duże, a następnie połówki pierścieni lub piór.
Krok 6:
Cebula jest wysyłana do rondla z koncentratem pomidorowym. Dodaj sól (koniecznie duży kamień, aby przedmiot nie zakwasił), cukier i czarny pieprz. Gotuj masę na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Następnie wlej ocet stołowy. Trzymaj w ogniu przez kolejne pięć minut i wyjmij z pieca.
Krok 8:
Musisz wcześniej przygotować małe słoiki na ten przedmiot. Moje puszki z sodą i sterylizowane w piekarniku lub w inny wygodny i sprawdzony sposób. Podczas sterylizacji w piekarniku puszki należy umieścić wilgotną szyjką na ruszcie w zimnym piekarniku. Włącz piekarnik na 150 stopni i trzymaj puszki o pojemności 0,5 litra przez około 10 minut. Pokrywki myjemy i gotujemy, metalowe można również sterylizować w piekarniku.
Krok 9:
Sos pomidorowy z cebulą wkładamy do sterylnych słoików, przykrywamy je pokrywkami.
Krok 10:
Wkładamy słoiki do piekarnika, włączamy na 150 stopni i sterylizujemy je przez około 10 minut. Zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej pod kocem i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g