ogórki z czerwoną porzeczką na zimę

niezwykły, jasny, kolorowy zbiór ogórków na zimę! Niektóre gospodynie domowe przygotowują ogromną liczbę różnych preparatów na zimę, w tym z ogórków. Po prostu trudno jest kogoś zaskoczyć marynowanymi ogórkami, ale słoik ogórków marynowanych z czerwonymi porzeczkami z pewnością zostanie zauważony nawet na świątecznym stole przez twoich gości i doceniony w smaku. Przedmiot jest tak niezwykły i spektakularny, ale bardzo łatwy do przygotowania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
16 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Dokładnie umyj świeże ogórki pod bieżącą wodą, włóż je do głębokiego pojemnika, napełnij zimną wodą i pozostaw na cztery godziny do namoczenia. W określonym czasie lepiej jest kilka razy zmienić wodę, aby nie zaczęła kwaśnieć. Należy to zrobić, aby ogórki w obrabianym przedmiocie stały się elastyczne i chrupiące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas moczenia ogórków przygotujemy słoiki do przygotowania. Bierzemy puszki o pojemności 1 litra, aby po otwarciu puszki przedmiot został szybko zjedzony. A małe słoiki są wygodniejsze do zamknięcia. Moje puszki z sodą zimną wodą. Sterylizujemy słoiki w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. W dowolny wygodny i niezawodny sposób. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę z pojemnika z ogórkami, ponownie umyj ogórki. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć z ogórków. W ogórkach odcinamy końcówki po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czerwona porzeczka do przedmiotu obrabianego może być używana razem z frędzlami, dzięki czemu okaże się ciekawsza i piękniejsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dnie sterylnych słoików kładziemy umyte i wysuszone gałązki koperku, liście chrzanu, czarne porzeczki, ząbki czosnku, groszek czarnego pieprzu i goździki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy ogórki na wierzchu, wygodniej jest umieścić je pionowo i ciasno. Na wierzchu kładziemy gałązki czerwonej porzeczki. Jeśli w słoiku jest miejsce, robimy drugi rząd ogórków. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej wodę do emaliowanej patelni, dodaj cukier, sól. Zagotuj marynatę, wymieszaj, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Wlej ocet i wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast napełnij słoiki marynatą do ramion słoików, zwiń je pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, pozwól słoikom z półfabrykatami ostygnąć pod kocem w temperaturze pokojowej i włóż do spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal / 100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy