skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Dokładnie umyj świeże ogórki pod bieżącą wodą, włóż je do głębokiego pojemnika, napełnij zimną wodą i pozostaw na cztery godziny do namoczenia. W określonym czasie lepiej jest kilka razy zmienić wodę, aby nie zaczęła kwaśnieć. Należy to zrobić, aby ogórki w obrabianym przedmiocie stały się elastyczne i chrupiące.
Krok 2:
Podczas moczenia ogórków przygotujemy słoiki do przygotowania. Bierzemy puszki o pojemności 1 litra, aby po otwarciu puszki przedmiot został szybko zjedzony. A małe słoiki są wygodniejsze do zamknięcia. Moje puszki z sodą zimną wodą. Sterylizujemy słoiki w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. W dowolny wygodny i niezawodny sposób. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.
Krok 3:
Spuść wodę z pojemnika z ogórkami, ponownie umyj ogórki. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć z ogórków. W ogórkach odcinamy końcówki po obu stronach.
Krok 4:
Czerwona porzeczka do przedmiotu obrabianego może być używana razem z frędzlami, dzięki czemu okaże się ciekawsza i piękniejsza.
Krok 5:
Na dnie sterylnych słoików kładziemy umyte i wysuszone gałązki koperku, liście chrzanu, czarne porzeczki, ząbki czosnku, groszek czarnego pieprzu i goździki.
Krok 6:
Kładziemy ogórki na wierzchu, wygodniej jest umieścić je pionowo i ciasno. Na wierzchu kładziemy gałązki czerwonej porzeczki. Jeśli w słoiku jest miejsce, robimy drugi rząd ogórków. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 10 minut.
Krok 7:
Następnie wlej wodę do emaliowanej patelni, dodaj cukier, sól. Zagotuj marynatę, wymieszaj, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Wlej ocet i wyłącz ogień.
Krok 8:
Natychmiast napełnij słoiki marynatą do ramion słoików, zwiń je pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, pozwól słoikom z półfabrykatami ostygnąć pod kocem w temperaturze pokojowej i włóż do spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal / 100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal / 100g