skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułgarskie ogórki na zimę? Wszystkie ogórki, które mają być marynowane lub solone (nieważne), należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Minimum to dwie godziny. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej, tym lepiej. Ogórki po tej procedurze staną się tak chrupiące, jak to tylko możliwe. I, co ważne, zachowają swoją chrupkość po marynowaniu.
Krok 2:
Moje ogórki stały w wodzie przez około cztery godziny w lodówce. Następnie dokładnie je umyłem i odciąłem końcówki po obu stronach. I wrzuciła je z powrotem do wody, aż nadejdzie ich kolej.
Krok 3:
Puszki należy dokładnie umyć zwykłą sodą oczyszczoną. A następnie wysterylizuj w dowolny sposób. Wygodniej jest mi sterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej. Głównie dlatego, że nie zbieram dużych ilości pikli. Ale istnieją inne metody sterylizacji, na przykład w piekarniku. A jeśli naprawdę chcesz zanurzyć się w okresie sowieckim, polecam sterylizację parą-nad garnkiem z wrzącą wodą za pomocą specjalnej pokrywy.
Krok 4:
Do tego przepisu używam nakrętek gwintowanych. Dodatkowo wysterylizowałem je przez gotowanie w zwykłej wodzie przez trzy minuty.
Krok 5:
Więc włóż mały liść laurowy i czarny pieprz do czystych słoików.
Krok 6:
Umyj gałązki pietruszki i włóż do słoików. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Dodaj cebulę do słoików. Plus kilka pąków pachnących goździków. Na tym przyprawy są pompowane, ponieważ w oryginalnym przepisie nie ma nic więcej. Bez czosnku, bez chrzanu, bez kopru, bez innych zwykłych marynowanych warzyw.
Krok 7:
Umieść ogórki w słoikach pionowo, blisko siebie.
Krok 8:
Włóż wodę do marynaty do ognia i zagotuj. Dodaj sól i cukier. Gotuj przez trzy minuty. Sól i cukier powinny się rozpuścić. Wlej ocet i ponownie poczekaj, aż się zagotuje. Następnie natychmiast napełnij słoiki marynatą, uważając, aby nie dostać wrzącej wody bezpośrednio na szklankę. W przeciwnym razie może pęknąć.
Krok 9:
Wlej marynatę na środek, bezpośrednio na ogórki.
Krok 10:
Weź słoik za pomocą rękawic kuchennych lub ręcznika i umieść na serwetce w większej patelni. Napełnij garnek gorącą wodą.
Krok 11:
Przykryj słoiki pokrywkami bez skręcania! Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj wodę. Od tego momentu sterylizuj słoiki przez dziesięć minut. Jeśli słoik ma trzy litry, czas sterylizacji wyniesie pół godziny. Jeśli dwulitrowy-odpowiednio dwadzieścia minut.
po sterylizacji wyjmij słoiki z patelni. Ostrożnie, nie poparz się! I natychmiast przekręć słoiki (lub zwiń) bez podnoszenia pokrywki. Następnie odwróć puszki do góry nogami i zawiń je na godzinę. Na przykład dużym ręcznikiem. A potem powinny ostygnąć w temperaturze pokojowej.
dzięki tej metodzie chłodzenia ogórki pozostaną chrupiące przez całą zimę.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g