ogórki w musztardzie na zimę

Prosty, szybki w przygotowaniu preparat z ogórków. Istnieje ogromna liczba różnych przepisów na przekąski, sałatki i inne preparaty ze świeżych ogórków na zimę. Jednym z ciekawych, ale jednocześnie prostych przepisów są ogórki w musztardzie. Jest to nie tylko oryginalny kęs ogórków, o pikantnym i ciekawym smaku, ale także najlepszy sposób na użycie świeżych ogórków, które ze względu na swój wygląd nie nadają się do marynowania i innych preparatów. Smak takiej sałatki można urozmaicić innymi warzywami i przyprawami, na przykład cebulą, czosnkiem, koperkiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
63 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania według listy. Dokładnie umyj ogórki, odetnij końcówki ogórków po obu stronach. Ogórki kroimy w plasterki, jeśli niektóre duże owoce mają grubą skórkę, można ją usunąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść ogórki w głębokim pojemniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby uzyskać wyjątkowy niesamowity smak przedmiotu obrabianego, możesz dodać świeże warzywa koperkowe. Dokładnie umyj świeży koperek, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj lub pokrój nożyczkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysyłaj warzywa do miski z ogórkami. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie musztardowe. Do miski wlej cukier, sól, musztardę w proszku i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj, wlej olej roślinny i ocet stołowy. Wymieszaj mieszaninę i wlej ogórki do pojemnika. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na kilka godzin. Przykryj pojemnik ogórkami pokrywką, aby uniknąć dostania się kurzu i śmieci do przedmiotu obrabianego i pozostaw w chłodnym miejscu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotowujemy słoiki do przygotowania. Lepiej jest użyć małych słoików, aby po otwarciu sałatka została natychmiast zjedzona, nie przechowywana przez długi czas. Moje słoiki z roztworem sody, sterylizowane w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Sterylizujemy w łaźni wodnej o pojemności 1 litra przez około 10 minut. Pokrywki myjemy i gotujemy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie wymieszaj sałatkę i ułóż w słoikach do ramion, mocno układając ogórki, wlej ogórki w słoikach uformowane w pojemniku z solanką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwijamy słoiki z pokrywkami ogórków, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną. Usuwamy puste ogórki do przechowywania do zimy w chłodnej spiżarni lub lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy