skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania według listy. Dokładnie umyj ogórki, odetnij końcówki ogórków po obu stronach. Ogórki kroimy w plasterki, jeśli niektóre duże owoce mają grubą skórkę, można ją usunąć.
Krok 2:
Umieść ogórki w głębokim pojemniku.
Krok 3:
Aby uzyskać wyjątkowy niesamowity smak przedmiotu obrabianego, możesz dodać świeże warzywa koperkowe. Dokładnie umyj świeży koperek, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj lub pokrój nożyczkami.
Krok 4:
Wysyłaj warzywa do miski z ogórkami. Mieszać.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie musztardowe. Do miski wlej cukier, sól, musztardę w proszku i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj, wlej olej roślinny i ocet stołowy. Wymieszaj mieszaninę i wlej ogórki do pojemnika. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na kilka godzin. Przykryj pojemnik ogórkami pokrywką, aby uniknąć dostania się kurzu i śmieci do przedmiotu obrabianego i pozostaw w chłodnym miejscu.
Krok 6:
W międzyczasie przygotowujemy słoiki do przygotowania. Lepiej jest użyć małych słoików, aby po otwarciu sałatka została natychmiast zjedzona, nie przechowywana przez długi czas. Moje słoiki z roztworem sody, sterylizowane w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Sterylizujemy w łaźni wodnej o pojemności 1 litra przez około 10 minut. Pokrywki myjemy i gotujemy.
Krok 7:
Ponownie wymieszaj sałatkę i ułóż w słoikach do ramion, mocno układając ogórki, wlej ogórki w słoikach uformowane w pojemniku z solanką.
Krok 8:
Zwijamy słoiki z pokrywkami ogórków, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną. Usuwamy puste ogórki do przechowywania do zimy w chłodnej spiżarni lub lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g