plasterki ogórka na zimę

pyszna orzeźwiająca sałatka z ogórków na zimę! W sezonie dojrzewania ogórków chcę zrobić z nich jak najwięcej różnych preparatów, ponieważ nie ma innych sposobów na zachowanie ogórków na zimę, z wyjątkiem marynowania. Po prostu kiszone ogórki nikogo nie zaskoczą, ale sałatka z plasterków ogórka wygląda oryginalnie i ciekawie, a ponadto jest pyszna. Może być podawany jako samodzielna przekąska z chlebem lub jako dodatek do gorącego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
63 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Przepis na tę sałatkę powinien również spodobać się gospodyniom domowym, które samodzielnie uprawiają ogórki na swojej stronie. Kiedy kończy się sezon zbiorów, ogórki zaczynają "odchodzić", owoce wciąż rosną, ale już tak brzydki wygląd (brzuchaty, Krzywy), że nie nadają się do zwykłego solenia i marynowania. Szkoda jednak wyrzucić takie ogórki, są idealne do takiej sałatki w postaci plasterków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W takim przypadku będą musiały zostać posiekane na małe plasterki. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą. Namocz je zimną wodą w dużej misce i pozostaw na kilka godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula nadaje ogórkom wspaniały posmak, więc dodaj jedną dużą cebulę do sałatki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj. Świeże warzywa młodego kopru umyć, wysuszyć i drobno pokroić nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie spuść wodę z ogórków, ponownie spłucz je pod bieżącą wodą, pozwól wodzie dobrze spłynąć. Pokrój ogórki w plasterki, możesz wzdłuż, możesz w poprzek, jak chcesz. Plasterki ogórków wkładamy do dużego pojemnika, możesz wziąć plastikową lub szklaną dużą salaterkę, najważniejsze jest, aby nie używać naczyń utleniających.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę, czosnek, koperek, cukier, sól, czarny pieprz, ocet i olej roślinny do ogórków. Dokładnie wymieszaj sałatkę, przykryj pojemnik talerzem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny. W tym czasie musisz kilkakrotnie wymieszać sałatkę z ogórka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie przygotujmy puszki. Puszki o małej objętości, wystarczy 0,5 l, spłukujemy sodą pod bieżącą wodą, myjemy również pokrywki. Banki (zawsze mokre) wkładamy szyjką do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 150 stopni i pozostaw puszki na 15 minut. Pokrywki gotujemy na kuchence w rondlu z wodą, suszymy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową sałatkę układamy w słoikach, zalewając zawartość pozostałą marynatą z miski. Przykryj słoik ogórkami pokrywką i włóż do rondla z wodą i szmatką na dole. Włącz ogień i sterylizuj słoiki za pomocą przedmiotu obrabianego przez około 15 minut. Następnie natychmiast zwiń słoiki i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej, do góry nogami pod kocem. przechowywać w chłodnym miejscu do zimy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy