skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować tę przekąskę, potrzebujesz: gęstych świeżych ogórków, soku pomidorowego (zarówno domowego, jak i zakupionego), czosnku, liści laurowych, czarnego pieprzu, groszku, soli, cukru i dziewięcioprocentowego octu.
Krok 2:
Ogórki marynowane (kolczaste) umyć pod bieżącą wodą i odciąć końcówki po obu stronach. Następnie są dwa sposoby: albo pokrój ogórki na kawałki, albo zostaw je w całości. Wybieram pierwszą opcję, ponieważ mam mały słoik, a pokrojone ogórki zmieszczą się w nim bardziej, a marynują się znacznie szybciej.
Krok 3:
Ogórki złożyć dość mocno do czystego słoika wraz z liściem laurowym, groszkiem oraz czosnkiem obranym i pokrojonym w talerze. Tradycyjnie puszki konserwujące są myte sodą oczyszczoną, a nie detergentem. Sterylizujemy słoik później, teraz nie jest to konieczne.
Krok 4:
Napełnij słoik wrzącą wodą na samej szyi. Wrzącą wodę należy wlać do środka, na ogórki, a nie bezpośrednio na szkło. W przeciwnym razie może pęknąć. Pozostaw słoik na 15 minut, przykryty czystą pokrywką. Następnie spuść wodę ze słoika, nie będzie już potrzebna. Upewnij się, że przyprawy pozostają w słoiku.
Krok 5:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej sok pomidorowy do małej patelni i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj sól, cukier i ostry mielony pieprz. Mam zakupiony sok pomidorowy,ale lepiej byłoby użyć domowego soku.
Krok 6:
Gdy cukier się rozpuści, zdejmij marynatę z ognia i wlej dziewięcioprocentowy ocet. Wymieszaj marynatę.
Krok 7:
Napełnij słoik marynatą na samą szyję. Może pozostać trochę marynaty - jest to zapas na sos po sterylizacji.
Krok 8:
Dalej sterylizacja. Weź głęboką patelnię. Połóż jednorazową serwetkę lub mały ręcznik waflowy na dnie. Połóż na nim słoik przykryty pokrywką (nie zamknięty, ale przykryty!). Wlej zimną wodę do poziomu szyjki słoika. Umieść na średnim ogniu i zagotuj.
Krok 9:
Sterylizuj słoik w ciągu dziesięciu minut od zagotowania wody. Sok pomidorowy w słoiku również się zagotuje i dlatego na tym etapie nie można przykręcić pokrywki. W najlepszym razie po prostu zostanie oderwany parą i będziesz musiał umyć całą kuchnię: od podłogi do sufitu.
Krok 10:
Ostrożnie wyjmij słoik za pomocą uchwytu na garnek, aby się nie poparzyć. Sprawdź poziom marynaty. Jeśli nadal & quot; na szyjce & quot; i nic się nie wylało, mocno Zakręć pokrywkę lub zwiń kluczem, jeśli masz puszkę pod zwinięciem. Jeśli chcesz dodać marynatę, musisz ją najpierw zagotować. Odwróć słoik i zawiń go w ręcznik. Po całkowitym schłodzeniu ogórki można przechowywać.
ogórki przygotowane według tego przepisu będą stać przez całą zimę, nawet w temperaturze pokojowej. Ale wolę przechowywać półfabrykaty w lodówce, głęboko na dolnej półce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g