skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Myjemy kapustę, usuwamy górne uszkodzone i zanieczyszczone liście, wycinamy pnie, kroimy na duże kawałki.
Krok 3:
Obierz buraki, a także pokrój na duże kawałki.
Krok 4:
Obierz czosnek. Możesz pokroić każdy goździk na dwie części (jeśli goździki są duże, możesz pokroić na kilka dużych części).
Krok 5:
Wkładamy kapustę i buraki do przygotowanego pojemnika warstwami, naprzemiennie: kilka kawałków buraków, czosnek,kawałki kapusty itp. Buraki powinny być górną warstwą.
Krok 6:
Z oleju roślinnego, octu, soli i cukru gotujemy marynatę. Możesz tam również dodać czerwoną mieloną paprykę, a jeśli jej nie ma, to kawałki strąków. Doprowadzając mieszaninę do wrzenia, wlej ją do naszych pojemników z kapustą, aby całkowicie przykryć warzywa.
Krok 7:
Po kilku dniach przenieś pojemniki do lodówki. A po dniu przekąskę można już zjeść. Możesz również zamknąć gotową kapustę w słoikach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g