kapusta guriańska z burakami na zimę

bardzo niezwykły smak! Coś przypomina dzieciństwo! Innym oryginalnym przepisem na przygotowanie warzyw na zimę jest kapusta guriańska. Przepis na kapustę w stylu Gurii przyszedł do nas z kuchni gruzińskiej.
Marianne KimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 77 % 10 g
64 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy kapustę, usuwamy górne uszkodzone i zanieczyszczone liście, wycinamy pnie, kroimy na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz buraki, a także pokrój na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek. Możesz pokroić każdy goździk na dwie części (jeśli goździki są duże, możesz pokroić na kilka dużych części).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wkładamy kapustę i buraki do przygotowanego pojemnika warstwami, naprzemiennie: kilka kawałków buraków, czosnek,kawałki kapusty itp. Buraki powinny być górną warstwą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z oleju roślinnego, octu, soli i cukru gotujemy marynatę. Możesz tam również dodać czerwoną mieloną paprykę, a jeśli jej nie ma, to kawałki strąków. Doprowadzając mieszaninę do wrzenia, wlej ją do naszych pojemników z kapustą, aby całkowicie przykryć warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po kilku dniach przenieś pojemniki do lodówki. A po dniu przekąskę można już zjeść. Możesz również zamknąć gotową kapustę w słoikach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy