Sałatka z cebuli z ogórków i pomidorów na zimę

Gotowanie jest proste, okazuje się jasne i apetyczne! Sałatka z cebuli z ogórków i pomidorów na zimę jest powszechną marynatą z pokrojonych warzyw, która jest używana jako niezależna przekąska lub jako złożony dodatek do dań mięsnych. Jest słodko-kwaśny, wszystkie zawarte w nim warzywa zachowują integralność dzięki minimalnej obróbce cieplnej, wyglądają pięknie.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
46 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę? Przygotuj wszystkie składniki. Dokładnie umyj warzywa, wytrzyj serwetkami lub ręcznikami papierowymi. Nie usuwam skórki z ogórków, ponieważ od razu wybieram takie o delikatnej strukturze. Pomidory mam śmietanę, ale możesz wziąć inne-i tak je kroimy. Najważniejsze, że są gęste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój go i cebulę w półpierścienie. Wybierz grubość pierścieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na duże kawałki - ćwiartki lub nieco mniejsze w zależności od wielkości owoców. Pokrój ogórki w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysterylizuj szklane słoiki i pokrywki. Umieść liść laurowy i małą szczyptę nasion kopru na dnie każdego słoika. Możesz położyć parasol koperkowy. Pamiętaj, aby bardzo dobrze umyć słoiki i pokrywki Przed sterylizacją!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść warstwę posiekanej cebuli w słoikach na wierzchu przypraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż półpierścienie słodkiej papryki, dociśnij je czystą łyżką z wrzącą wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ogórki w następnej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I połóż pokrojone pomidory na samej górze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól, cukier, ocet, olej słonecznikowy do każdego słoika. Obliczenia w składnikach podano w dwóch półlitrowych słoikach, więc po prostu podziel określoną ilość na pół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij zawartość słoików wrzącą wodą do wieszaków i umieść do sterylizacji w pojemniku z gorącą wodą, zanurzając na wieszakach. Lub mikrofaluj przez 4 minuty z maksymalną mocą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zakręć słoiki sterylnymi pokrywkami i odwróć. Wyślij pod ciepły koc, aż całkowicie ostygnie.

taka sałatka stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu, doskonale nadaje się jako dodatek do potraw podczas postu.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

aby słoiki z letnimi zapasami cieszyły Cię przez całą zimę, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy