skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę? Przygotuj wszystkie składniki. Dokładnie umyj warzywa, wytrzyj serwetkami lub ręcznikami papierowymi. Nie usuwam skórki z ogórków, ponieważ od razu wybieram takie o delikatnej strukturze. Pomidory mam śmietanę, ale możesz wziąć inne-i tak je kroimy. Najważniejsze, że są gęste.
Krok 2:
Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój go i cebulę w półpierścienie. Wybierz grubość pierścieni.
Krok 3:
Pokrój pomidory na duże kawałki - ćwiartki lub nieco mniejsze w zależności od wielkości owoców. Pokrój ogórki w plasterki.
Krok 4:
Wysterylizuj szklane słoiki i pokrywki. Umieść liść laurowy i małą szczyptę nasion kopru na dnie każdego słoika. Możesz położyć parasol koperkowy. Pamiętaj, aby bardzo dobrze umyć słoiki i pokrywki Przed sterylizacją!
Krok 5:
Umieść warstwę posiekanej cebuli w słoikach na wierzchu przypraw.
Krok 6:
Połóż półpierścienie słodkiej papryki, dociśnij je czystą łyżką z wrzącą wodą.
Krok 7:
Umieść ogórki w następnej warstwie.
Krok 8:
I połóż pokrojone pomidory na samej górze.
Krok 9:
Dodaj sól, cukier, ocet, olej słonecznikowy do każdego słoika. Obliczenia w składnikach podano w dwóch półlitrowych słoikach, więc po prostu podziel określoną ilość na pół.
Krok 10:
Napełnij zawartość słoików wrzącą wodą do wieszaków i umieść do sterylizacji w pojemniku z gorącą wodą, zanurzając na wieszakach. Lub mikrofaluj przez 4 minuty z maksymalną mocą.
Krok 11:
Zakręć słoiki sterylnymi pokrywkami i odwróć. Wyślij pod ciepły koc, aż całkowicie ostygnie.
taka sałatka stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu, doskonale nadaje się jako dodatek do potraw podczas postu.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
aby słoiki z letnimi zapasami cieszyły Cię przez całą zimę, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g