Sałatka z oliwkami i serem

Spróbuj zrobić lekką sałatkę z kuchni greckiej. Sałatka z oliwkami i serem będzie odpowiednia na świątecznym stole, a także z powodzeniem urozmaici codzienne menu. Fetę w przepisie można zastąpić serem feta, będzie równie smaczna. Liście sałaty można wziąć dwa lub trzy rodzaje, z tego tylko skorzysta smak.
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 73 % 22 g
węglowodany 7 % 2 g
232 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

obierz czosnek, drobno posiekaj nożem. Chili jest również mielone. Wlej ocet do rondla, rozcieńcz go wodą (około 2 łyżek stołowych), wlej cukier i szczyptę włoskich ziół, rozłóż przygotowany czosnek i chili. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy z ognia i schładzamy.

wlej oliwę z oliwek do schłodzonej marynaty, wymieszaj. Ser kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, wysyłamy na 2 godziny do lodówki.

umyj pomidory, pokrój na połówki. Umyj sałatkę, wysusz ją. Na głębokim talerzu układamy liście sałaty, pomidory, ser i oliwki, pieprz, sól, posypujemy marynatą z sera i polewamy oliwą z oliwek.

sałatka jest gotowa, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy