pomidory w plasterkach z czosnkiem na zimę

takie pomidory nazywane są również lizaniem palców. I to jest czysta prawda! Dość prosty przepis na przygotowanie dużych pomidorów na zimę.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
39 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przepis dotyczy 2-litrowych słoików.
1. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pokrój pomidory na plasterki, usuwając punkt mocowania łodygi. Obierz czosnek.
2. Na dnie sterylnych słoików umieść czosnek, czysty liść laurowy, czarny i ziele angielskie, ostrą paprykę (pokrojoną w pierścienie), a następnie warstwy pomidorów i cebuli. Na środku słoika zrób warstwę zieleni.
3. Do marynaty dodaj cukier i sól do wody, zagotuj, dodaj ocet, ponownie zagotuj i zdejmij marynatę z ognia. Zalej pomidory gorącą marynatą. Przykryj słoiki pokrywkami.
4. Wlej ciepłą wodę do garnka do sterylizacji, połóż ręcznik na dnie i umieść słoiki. Dodaj wodę do wieszaków puszek. W słoikach dodaj masło. Po ugotowaniu sterylizuj pomidory w plasterkach czosnku przez 15 minut.
5. Po sterylizacji, bez podnoszenia pokrywek, Zamknij pomidory, odwróć i zawiń. po całkowitym ostygnięciu przenieś słoiki do ciemnego, chłodnego miejsca.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal / 100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy