skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania. Ilość jest wskazana na 1,5 litra. bank. Używamy świeżych, twardych ogórków, zebranych tylko z ogrodu, małych rozmiarów. Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą, włóż do dużego pojemnika, napełnij je zimną wodą i pozostaw na 4 godziny.
Krok 2:
Następnie spuść wodę, ponownie umyj ogórki, odetnij końce warzyw po obu stronach.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w plasterki.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
Krok 5:
Oprócz ogórków marchewkowych i cebuli możesz dodać inne warzywa do smaku. Przepisy na ogórki po polsku nie są zabronione. Moja papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ w pierścienie lub paski.
Krok 6:
Obieramy białą kapustę z górnych liści, odcinamy kilka kawałków gęstego widelca.
Krok 7:
Moje słoiki z sodą, wkładamy wilgotną szyjką do zimnego piekarnika, włączamy na 150 stopni, sterylizujemy przez 15 minut. Umyj pokrywki, zagotuj, wysusz.
Krok 8:
Ząbki czosnku są oczyszczane z folii. Liście czarnej porzeczki, wiśnie, parasole kopru, suszone.
Krok 9:
Wlej wodę do rondla, włóż połowę liści wiśni, porzeczek, umieść na kuchence, zagotuj. Dodaj cukier i sól, gotuj przez pięć minut. Wlewamy ocet, trzymamy go w ogniu przez kolejne kilka minut i wyłączamy ogień.
Krok 10:
W sterylnych słoikach na dnie kładziemy pozostałą połowę liści wiśni, porzeczek, parasoli koperkowych, liścia chrzanu, ząbków czosnku, liścia laurowego, ziele angielskie, ziarna pieprzu.
Krok 11:
Szczelnie układamy warzywa, najpierw ustawiamy ogórki pionowo.
Krok 12:
Na wierzchu krążki cebuli, krążki marchewki, kawałki białej kapusty i papryki. Zalej wrzącą marynatą ogórki w słoikach. Pokrywamy słoiki sterylnymi pokrywkami i sterylizujemy ogórki w słoikach. Możesz to zrobić w łaźni wodnej, wlewając wodę do rondla, połóż szmatkę na dnie. Sterylizujemy w łaźni wodnej przez około 15 minut od momentu zagotowania wody. Zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy kocem i zostawiamy na noc.
Krok 13:
Schłodzone słoiki z ogórkami są przechowywane w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g