ogórki po polsku na zimę

oryginalna przekąska z ogórkami na zimę! Istnieją różne przepisy na ogórki kiszone po polsku: pokrojone, z dodatkiem różnych warzyw i przypraw. Każdy z nich jest interesujący na swój sposób. Podobał mi się przepis ogórki w słodkiej marynacie z warzywami po polsku. Proste, jasne, kolorowe i pyszne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
20 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Ilość jest wskazana na 1,5 litra. bank. Używamy świeżych, twardych ogórków, zebranych tylko z ogrodu, małych rozmiarów. Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą, włóż do dużego pojemnika, napełnij je zimną wodą i pozostaw na 4 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie spuść wodę, ponownie umyj ogórki, odetnij końce warzyw po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oprócz ogórków marchewkowych i cebuli możesz dodać inne warzywa do smaku. Przepisy na ogórki po polsku nie są zabronione. Moja papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ w pierścienie lub paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obieramy białą kapustę z górnych liści, odcinamy kilka kawałków gęstego widelca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Moje słoiki z sodą, wkładamy wilgotną szyjką do zimnego piekarnika, włączamy na 150 stopni, sterylizujemy przez 15 minut. Umyj pokrywki, zagotuj, wysusz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ząbki czosnku są oczyszczane z folii. Liście czarnej porzeczki, wiśnie, parasole kopru, suszone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę do rondla, włóż połowę liści wiśni, porzeczek, umieść na kuchence, zagotuj. Dodaj cukier i sól, gotuj przez pięć minut. Wlewamy ocet, trzymamy go w ogniu przez kolejne kilka minut i wyłączamy ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W sterylnych słoikach na dnie kładziemy pozostałą połowę liści wiśni, porzeczek, parasoli koperkowych, liścia chrzanu, ząbków czosnku, liścia laurowego, ziele angielskie, ziarna pieprzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szczelnie układamy warzywa, najpierw ustawiamy ogórki pionowo.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu krążki cebuli, krążki marchewki, kawałki białej kapusty i papryki. Zalej wrzącą marynatą ogórki w słoikach. Pokrywamy słoiki sterylnymi pokrywkami i sterylizujemy ogórki w słoikach. Możesz to zrobić w łaźni wodnej, wlewając wodę do rondla, połóż szmatkę na dnie. Sterylizujemy w łaźni wodnej przez około 15 minut od momentu zagotowania wody. Zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy kocem i zostawiamy na noc.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzone słoiki z ogórkami są przechowywane w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy