skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować boćwinę na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki określone w przepisie. Jeśli weźmiesz boćwinę z wielokolorowymi łodygami, będzie wyglądać bardzo jasno i apetycznie w słoikach.
Krok 2:
Więc dokładnie umyj każdy liść i łodygę, aby roślina była wolna od brudu i kurzu. Jest to bardzo ważne, ponieważ obrabiany przedmiot odbywa się bez sterylizacji, dlatego Chard i puszki muszą być czyste. Oddziel liście od łodyg.
Krok 3:
Ponownie opłucz liście pod bieżącą czystą wodą.
Krok 4:
Rozdrobnij boćwinę na małe kawałki. Jeśli masz duże arkusze, złóż dwa trzy liście razem, przeciąć wzdłuż na pół.
Krok 5:
Następnie ponownie każdą połowę wzdłuż na dwie części.
Krok 6:
A następnie pokrój w poprzek na małe fragmenty.
Krok 7:
Złóż rozdrobniony boćwina na patelnię (najlepiej z grubym dnem). Przykryj i ustaw na małym ogniu.
Krok 8:
Od czasu do czasu mieszając dusić liście, aż zmienią kolor i zmniejszą się o połowę.
Krok 9:
Dokładnie umyj słoiki i pokrywki i zalej wrzącą wodą. Umieść łodygi boćwiny w osobnym słoiku.
Krok 10:
I rozłóż liście w małych słoikach.
Krok 11:
Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj ziarna pieprzu, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, pozostawić dosłownie na minutę, aż wszystkie luźne całkowicie się rozpuszczą. Wlej ocet i natychmiast usuń marynatę z ognia.
Krok 12:
Wlej wrzącą marynatę na samą szyjkę każdego słoika.
Krok 13:
Zamknij pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i zawiń go ciepłym kocem lub ręcznikiem. Pozostaw, aż słoiki całkowicie ostygną.
Krok 14:
Marynowane łodygi boćwiny są pyszne same w sobie jako przekąska.
Krok 15:
A marynowane liście można wykorzystać do sałatek lub dodać do zup.
boćwina jest bogata w witaminy i ma właściwości lecznicze. Jest przydatny dla osób cierpiących na nadciśnienie, kamicę nerkową, cukrzycę i anemię. Jedzenie boćwiny poprawia funkcjonowanie wątroby i układu sercowo-naczyniowego.
pamiętaj, aby włączyć boćwinę do swojej diety, jeśli to możliwe!
smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Boćwina - 19 kcal/100g