boćwina na zimę

bardzo przydatne, bogate w witaminy K, E i a! Boćwina to burak liściasty podobny do szpinaku. Na zimę zbiera się go łodygami, które występują w różnych kolorach w zależności od podgatunku: białym, żółtym, zielonym lub czerwonym. Niezwykle zdrowe i jasne warzywo!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
13 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować boćwinę na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki określone w przepisie. Jeśli weźmiesz boćwinę z wielokolorowymi łodygami, będzie wyglądać bardzo jasno i apetycznie w słoikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc dokładnie umyj każdy liść i łodygę, aby roślina była wolna od brudu i kurzu. Jest to bardzo ważne, ponieważ obrabiany przedmiot odbywa się bez sterylizacji, dlatego Chard i puszki muszą być czyste. Oddziel liście od łodyg.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponownie opłucz liście pod bieżącą czystą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozdrobnij boćwinę na małe kawałki. Jeśli masz duże arkusze, złóż dwa trzy liście razem, przeciąć wzdłuż na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ponownie każdą połowę wzdłuż na dwie części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A następnie pokrój w poprzek na małe fragmenty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż rozdrobniony boćwina na patelnię (najlepiej z grubym dnem). Przykryj i ustaw na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Od czasu do czasu mieszając dusić liście, aż zmienią kolor i zmniejszą się o połowę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie umyj słoiki i pokrywki i zalej wrzącą wodą. Umieść łodygi boćwiny w osobnym słoiku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I rozłóż liście w małych słoikach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj ziarna pieprzu, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, pozostawić dosłownie na minutę, aż wszystkie luźne całkowicie się rozpuszczą. Wlej ocet i natychmiast usuń marynatę z ognia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej wrzącą marynatę na samą szyjkę każdego słoika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i zawiń go ciepłym kocem lub ręcznikiem. Pozostaw, aż słoiki całkowicie ostygną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Marynowane łodygi boćwiny są pyszne same w sobie jako przekąska.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    A marynowane liście można wykorzystać do sałatek lub dodać do zup.

boćwina jest bogata w witaminy i ma właściwości lecznicze. Jest przydatny dla osób cierpiących na nadciśnienie, kamicę nerkową, cukrzycę i anemię. Jedzenie boćwiny poprawia funkcjonowanie wątroby i układu sercowo-naczyniowego. 

pamiętaj, aby włączyć boćwinę do swojej diety, jeśli to możliwe!

smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Boćwina - 19   kcal/100g

Podobne przepisy