ogórki z musztardą w proszku na zimę

Urocza pikantna przekąska na każdą ucztę! Proponuję uzupełnić swoją kulinarną skarbonkę przepisów na puste miejsca takimi ogórkami z musztardą. Musztarda nadaje ogórkom gęstość i przez cały okres przechowywania pozostają bardzo chrupiące.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
65 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ogórki z musztardą w proszku na zimę? Do gotowania zbieraj twarde, świeże owoce o małych rozmiarach. Umyj je odpowiednio pod bieżącą wodą, aby zmyć cały brud. Następnie napełnij je czystą wodą i odstaw na 2-3 godziny. Następnie odetnij ogony wszystkich ogórków wzdłuż krawędzi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ułóż czyste, przycięte ogórki w innej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy ogórek na 4-6 części, ale nie przycinaj do końca. Powinien okazać się, jak gdyby, ogony. Zdjęcie z bliska pokazuje, jak powinno być.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, pieprz, cukier, ocet, olej roślinny, ząbki czosnku i proszek musztardowy do ogórków. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozmieszczone we wszystkich ogórkach. Następnie przykryj i uciskaj przez 8 godzin. Dodaję 2 łyżki musztardy w proszku, bo tak mi się bardziej podoba, ale w przepisie jest 1 łyżka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie ogórki wypuszczą dużo soku. Weź czyste słoiki. Połóż trochę czosnku na dnie i ułóż ogórki, ciasno do siebie. Napełnij wszystkie słoiki sokiem uzyskanym podczas procesu marynowania. Przykryj wszystkie słoiki metalowymi pokrywkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W dużym, przestronnym rondlu umieść słoiki i wlej wodę, aby nie sięgała trochę do górnej części słoików. Umieść patelnię na ogniu, aby się rozgrzać. Doprowadź wodę do wrzenia i sterylizuj słoiki przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyciągnij słoiki z wody i zwiń pokrywki. Zawiń zamknięte słoiki w koc i ostudź w tej formie. Usuń schłodzone słoiki w chłodnym miejscu do zimowego apetytu! Takie ogórki doskonale uzupełnią dania ziemniaczane! Poczęstuj się!

sól weź grubo lub średnio zmieloną żywność kuchenną.

nie bój się pracochłonności przygotowania całego procesu. Oczywiście będziesz musiał majstrować, ale zimą otrzymasz słoik pysznych, pachnących i chrupiących ogórków, jako przypomnienie ciepłych letnich dni.
po przygotowaniu ogórków zgodnie z tym przepisem będą gotowe do użycia w ciągu 1-1, 5 miesiąca. W tym czasie doskonale marynują i wchłaniają wszystkie aromaty przypraw i przypraw. Do tego czasu skończą się świeże ogórki i będziesz chciał spróbować czegoś z półfabrykatów.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy