ogród warzywny na zimę

jasna, kolorowa obfitość warzyw w jednym słoiku! Zbiór "Ogród-Ogród" jest znany wielu jako różne warzywa. Jest to zestaw różnych warzyw zebranych w sezonie zbiorów i zbiorów na zimę. Słoik takiej konserwacji warzyw zajmie godne miejsce zarówno na świątecznym stole, jak i na codzienny lunch lub kolację. Jeden słoik będzie zawierał paprykę, kapustę, ogórki, pomidory, marchew, cukinię i inne warzywa według uznania. Doskonale komponują się i uzupełniają smak, a goście mogą wybrać warzywo do smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
20 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj warzywa do konserwacji, dokładnie je umyj pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć, wrzucając je do durszlaka. Natychmiast musisz przygotować banki. Lepiej jest wykonać taki przedmiot w trzylitrowych słoikach, aby mógł pomieścić więcej różnych warzyw. Myjemy puszki zimną wodą i sodą, kładziemy je szyjką w dół na ruszcie zimnego piekarnika. Włączamy go na 150 stopni i sterylizujemy przez około 25 minut. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ogórkach odcinamy końcówki po obu stronach, napełniamy je czystą zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na kilka godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lepiej jest brać młode cukinie, są delikatniejsze i smaczniejsze, poza tym nie muszą usuwać skórki i usuwać rdzenia z nasionami. Cukinię kroimy w pierścienie lub połówki pierścieni, jeśli są duże, o grubości około 2 centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy młodą, mocną i gęstą białą kapustę. Usuń górne suche i brudne liście z widelca. Pokrój widelce na kilka dużych kawałków, Wytnij łodygę. Kawałki powinny być duże, ale muszą przejść przez szyjkę trzylitrowego słoika. Obierz czosnek z łuski, odetnij końce goździków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy łodygę z nasionami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory myjemy i nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, aby nie pękły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz marchewki, jeśli marchewka jest młoda, wystarczy ją przetrzeć sztywną szczotką. Jeśli marchewki są Młode i niezbyt grube, można je włożyć do przedmiotu obrabianego w całości. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy kilka ząbków czosnku, kilka gałązek umytej i suszonej pietruszki, kilka liści laurowych, kilka groszków ziela angielskiego, goździków i czarnego pieprzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaczynamy szczelnie układać warzywa w słoikach, naprzemiennie. Wlej warzywa wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut. Następnie wlej wodę z warzyw do rondla, zagotuj, dodaj cukier, sól. Doprowadź do wrzenia, zalej słoiki wrzącą marynatą do szyi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej 1,5 łyżki octu stołowego do każdego słoika. Zwijamy słoiki pokrywkami. Odwróć je do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy