skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj warzywa do konserwacji, dokładnie je umyj pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć, wrzucając je do durszlaka. Natychmiast musisz przygotować banki. Lepiej jest wykonać taki przedmiot w trzylitrowych słoikach, aby mógł pomieścić więcej różnych warzyw. Myjemy puszki zimną wodą i sodą, kładziemy je szyjką w dół na ruszcie zimnego piekarnika. Włączamy go na 150 stopni i sterylizujemy przez około 25 minut. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy je.
Krok 2:
W ogórkach odcinamy końcówki po obu stronach, napełniamy je czystą zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na kilka godzin.
Krok 3:
Lepiej jest brać młode cukinie, są delikatniejsze i smaczniejsze, poza tym nie muszą usuwać skórki i usuwać rdzenia z nasionami. Cukinię kroimy w pierścienie lub połówki pierścieni, jeśli są duże, o grubości około 2 centymetrów.
Krok 4:
Bierzemy młodą, mocną i gęstą białą kapustę. Usuń górne suche i brudne liście z widelca. Pokrój widelce na kilka dużych kawałków, Wytnij łodygę. Kawałki powinny być duże, ale muszą przejść przez szyjkę trzylitrowego słoika. Obierz czosnek z łuski, odetnij końce goździków.
Krok 5:
Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy łodygę z nasionami.
Krok 6:
Pomidory myjemy i nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, aby nie pękły.
Krok 7:
Obierz marchewki, jeśli marchewka jest młoda, wystarczy ją przetrzeć sztywną szczotką. Jeśli marchewki są Młode i niezbyt grube, można je włożyć do przedmiotu obrabianego w całości. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
Krok 8:
Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy kilka ząbków czosnku, kilka gałązek umytej i suszonej pietruszki, kilka liści laurowych, kilka groszków ziela angielskiego, goździków i czarnego pieprzu.
Krok 9:
Zaczynamy szczelnie układać warzywa w słoikach, naprzemiennie. Wlej warzywa wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut. Następnie wlej wodę z warzyw do rondla, zagotuj, dodaj cukier, sól. Doprowadź do wrzenia, zalej słoiki wrzącą marynatą do szyi.
Krok 10:
Wlej 1,5 łyżki octu stołowego do każdego słoika. Zwijamy słoiki pokrywkami. Odwróć je do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g