squash w puszkach

podawaj to danie na stole zimą, a jego smak mile cię zaskoczy!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

znalazłem ten przepis kulinarny w książce wydanej za czasów ZSRR, ale z tego powodu nie pogorszył się, uwierz mi, nie wszystko, co było w tym czasie, jest złe. Podawaj te squashy w puszkach zimą, a będziesz bardzo zaskoczony ich smakiem. Podoba mi się też ich kształt – bardzo nietypowy. Jeśli pokroisz je wzdłuż na talerze, otrzymasz kwiaty do dekoracji sałatki lub innego jedzenia. Wydaje mi się, że takie oryginalne dekoracje można wykonać nie tylko w święta, ale także w dni powszednie.
bierzemy małe kabaczki o średnicy tylko 6-8 cm, nie więcej. Myjemy i usuwamy z nich resztki koloru i łodygę. W litrowym słoiku kładziemy zioła, czosnek, ¼ części strąka ostrej papryki, liść laurowy i liście wiśni. Kładziemy tam Kabaczek tak ciasno, jak to możliwe. Wlać gorącą marynatę. Do litrowego słoika do marynaty potrzebujemy 400-450 gr. Woda, sól - 1 łyżka stołowa i 2 łyżki 5% octu, wszystko zagotować i marynata jest gotowa. Ale wolę po prostu dodać wszystko do słoika i zalać wrzącą wodą i dodać ocet przed wirowaniem. Ale to od Ciebie zależy, jak postępować. Sterylizujemy słoiki przez 10 minut, zwijamy i schładzamy do góry nogami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy