skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować różne warzywa na zimę zgodnie z proponowanym przepisem, weź ogórki, pomidory, cukinię, czosnek, mieszankę groszku i świeżego koperku, możesz parasole. Do nalewania marynaty potrzebny będzie kwas cytrynowy, sól, cukier i woda.
Krok 2:
Cukinię można wziąć zarówno młodą, jak i dojrzałą, w każdym razie wygodnie jest pokroić je w długie kostki - dzięki czemu są bardziej kompaktowe w słoikach, zwłaszcza jeśli lubisz używać, tak jak ja, nie dużych trzylitrowych cylindrów. Zależy to jednak od liczby członków rodziny, którzy mogą zjeść przedmiot w jednym lub dwóch krokach, ponieważ nie warto już przechowywać marynat i pikli.
Krok 3:
Więc wysterylizuj słoiki i pokrywki z wyprzedzeniem, aby były gotowe do ułożenia warzyw. Na dnie przygotowanych słoików umieść ząbki czosnku, szczyptę pieprzu i stopniowo napełniaj warzywami, odetnij końce ogórków, przekłuj pomidory wykałaczką od strony łodygi.
Krok 4:
W szczelinach między pomidorami i ogórkami wciskaj jak najściślej kostki cukinii i gałązki kopru.
Krok 5:
Pamiętaj, aby umieścić koperek na wierzchu - zapobiega to wyskakiwaniu warzyw.
Krok 6:
Napełnij wypełnione słoiki wrzącą wodą przez 5 minut, przykryj sterylnymi pokrywkami. Spuść wodę na patelnię.
Krok 7:
Dodaj sól, cukier i kwas cytrynowy do wody, gotuj przez 5 minut, w tym czasie wszystkie proszki się rozpuszczą.
Krok 8:
Napełnij różne przygotowane marynaty i owinąć szczelnie zakrętkami. Odwróć słoiki do góry nogami i wyślij je "pod płaszczem", aż całkowicie ostygną.
Krok 9:
Gotowe słoiki z różnymi cukiniami, pomidorami i ogórkami na zimę należy przechowywać w chłodnym miejscu, można je przechowywać w zwykłych warunkach pokojowych.
różne cukinie, pomidory i ogórki można uzupełnić czosnkiem, cebulą, białą kapustą, czerwonym lub kalafiorem, dowolnymi przyprawami i ziołami, które lubisz najbardziej. Warzywa są słodko-kwaśne, mocne, chrupiące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g