Różne pomidory z cukinii i ogórki na zimę

różne pomidory z cukinią z ogórkami to świetne przygotowanie. Różne cukinie, pomidory i ogórki na zimę to wspaniała przekąska, która pobudza apetyt. Może być podawany jako chudy stół do gotowanych ziemniaków, świetnie komponuje się z każdym mięsem, drobiem, dziczyzną.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
17 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować różne warzywa na zimę zgodnie z proponowanym przepisem, weź ogórki, pomidory, cukinię, czosnek, mieszankę groszku i świeżego koperku, możesz parasole. Do nalewania marynaty potrzebny będzie kwas cytrynowy, sól, cukier i woda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię można wziąć zarówno młodą, jak i dojrzałą, w każdym razie wygodnie jest pokroić je w długie kostki - dzięki czemu są bardziej kompaktowe w słoikach, zwłaszcza jeśli lubisz używać, tak jak ja, nie dużych trzylitrowych cylindrów. Zależy to jednak od liczby członków rodziny, którzy mogą zjeść przedmiot w jednym lub dwóch krokach, ponieważ nie warto już przechowywać marynat i pikli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Więc wysterylizuj słoiki i pokrywki z wyprzedzeniem, aby były gotowe do ułożenia warzyw. Na dnie przygotowanych słoików umieść ząbki czosnku, szczyptę pieprzu i stopniowo napełniaj warzywami, odetnij końce ogórków, przekłuj pomidory wykałaczką od strony łodygi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szczelinach między pomidorami i ogórkami wciskaj jak najściślej kostki cukinii i gałązki kopru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pamiętaj, aby umieścić koperek na wierzchu - zapobiega to wyskakiwaniu warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij wypełnione słoiki wrzącą wodą przez 5 minut, przykryj sterylnymi pokrywkami. Spuść wodę na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, cukier i kwas cytrynowy do wody, gotuj przez 5 minut, w tym czasie wszystkie proszki się rozpuszczą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij różne przygotowane marynaty i owinąć szczelnie zakrętkami. Odwróć słoiki do góry nogami i wyślij je "pod płaszczem", aż całkowicie ostygną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe słoiki z różnymi cukiniami, pomidorami i ogórkami na zimę należy przechowywać w chłodnym miejscu, można je przechowywać w zwykłych warunkach pokojowych.

różne cukinie, pomidory i ogórki można uzupełnić czosnkiem, cebulą, białą kapustą, czerwonym lub kalafiorem, dowolnymi przyprawami i ziołami, które lubisz najbardziej. Warzywa są słodko-kwaśne, mocne, chrupiące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy