skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ogórki można przyjmować w dowolnym rozmiarze i kształcie, a stopień dojrzałości nie jest ważny. Dlatego przygotowanie takiej przekąski można nazwać doskonałą okazją do przymocowania warzyw o niekonwencjonalnym wyglądzie. Oczywiście zepsute i zgniłe ogórki nie będą dla niej odpowiednie.
Krok 2:
Dobrze myjemy ogórki pod bieżącą wodą i moczymy je w zimnej wodzie przez kilka godzin, wtedy będą szczególnie chrupiące i smaczne w sałatce. Po wskazanym czasie spuszczamy wodę, ponownie myjemy ogórki, odcinamy końce po obu stronach ogórków. Suszymy ogórki i kroimy na połówki kółek.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój ją również jako ogórki na połówki pierścieni.
Krok 4:
Obierz kilka ząbków czosnku i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 5:
Warzywa wkładamy do głębokiego rondla, mieszamy. Dodaj kilka groszków czarnego pieprzu.
Krok 6:
Gotowanie marynaty. W misce połącz cukier, sól, olej roślinny i dodaj łyżkę octu. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić cukier i sól. Wlej powstałą marynatę do warzyw w rondlu. Wymieszaj je, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 5-6 godzin do zaparzenia. Możesz zostawić przekąskę z ogórków na noc. W tym czasie ogórki wypuszczą sok i dobrze marynują.
Krok 7:
Sterylizujemy małe puszki w łaźni wodnej lub w piekarniku (wygodniej jest używać słoików o pojemności 0,5 l). Zagotuj pokrywki. Ponownie wymieszaj sałatkę i ułóż ją w wysterylizowanych słoikach. Pokrywamy słoiki pokrywkami. Wkładamy je do garnka z wodą, na dnie którego kładziemy bawełnianą szmatkę. I sterylizujemy słoiki z przekąskami przez 15 minut (0,5 l). Wyjmujemy słoiki, zwijamy, pozwalamy ostygnąć do góry nogami, przykryte ciepłą narzutą
Krok 8:
Przechowuj przekąskę do zimy w zimnej spiżarni. Smacznego!
czas bezpośrednio na przygotowanie składników na przekąskę zajmuje bardzo mało, są przygotowywane szybko, a okazuje się, że są smaczne i dobrze przechowywane.
aby słoiki z półfabrykatami były przechowywane przez długi czas, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g