przekąska z ogórków na zimę

pyszna i prosta przekąska z ogórków na zimę! Taka przekąska jest często przygotowywana na zimę przez letnich mieszkańców pod koniec sezonu letniego, ponieważ ogórki są cięte na pół rundy w tym zbiorze, odpowiedni jest każdy rozmiar i niekoniecznie tylko Młody.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
70 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ogórki można przyjmować w dowolnym rozmiarze i kształcie, a stopień dojrzałości nie jest ważny. Dlatego przygotowanie takiej przekąski można nazwać doskonałą okazją do przymocowania warzyw o niekonwencjonalnym wyglądzie. Oczywiście zepsute i zgniłe ogórki nie będą dla niej odpowiednie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze myjemy ogórki pod bieżącą wodą i moczymy je w zimnej wodzie przez kilka godzin, wtedy będą szczególnie chrupiące i smaczne w sałatce. Po wskazanym czasie spuszczamy wodę, ponownie myjemy ogórki, odcinamy końce po obu stronach ogórków. Suszymy ogórki i kroimy na połówki kółek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój ją również jako ogórki na połówki pierścieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz kilka ząbków czosnku i pokrój w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa wkładamy do głębokiego rondla, mieszamy. Dodaj kilka groszków czarnego pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie marynaty. W misce połącz cukier, sól, olej roślinny i dodaj łyżkę octu. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić cukier i sól. Wlej powstałą marynatę do warzyw w rondlu. Wymieszaj je, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 5-6 godzin do zaparzenia. Możesz zostawić przekąskę z ogórków na noc. W tym czasie ogórki wypuszczą sok i dobrze marynują.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sterylizujemy małe puszki w łaźni wodnej lub w piekarniku (wygodniej jest używać słoików o pojemności 0,5 l). Zagotuj pokrywki. Ponownie wymieszaj sałatkę i ułóż ją w wysterylizowanych słoikach. Pokrywamy słoiki pokrywkami. Wkładamy je do garnka z wodą, na dnie którego kładziemy bawełnianą szmatkę. I sterylizujemy słoiki z przekąskami przez 15 minut (0,5 l). Wyjmujemy słoiki, zwijamy, pozwalamy ostygnąć do góry nogami, przykryte ciepłą narzutą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przechowuj przekąskę do zimy w zimnej spiżarni. Smacznego!

czas bezpośrednio na przygotowanie składników na przekąskę zajmuje bardzo mało, są przygotowywane szybko, a okazuje się, że są smaczne i dobrze przechowywane.

aby słoiki z półfabrykatami były przechowywane przez długi czas, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy