cukinia na zimę z ostrą papryką

Konserwacja warzyw na zimę. Cukinia według nowego przepisu! Nowy przepis na cukinię z czosnkiem, ziołami i odrobiną ostrej papryki. Pikantny smak z ostrzycą całkowicie zmienia zdanie na temat tradycyjnej konserwacji tych warzyw. Gotowe danie okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
33 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

bogate zbiory cukinii można przygotować na wiele sposobów, jednym z nich jest czosnek i chili. Pikantne, pikantne danie doskonale uzupełni smak zimowego menu.

chociaż zgodnie z przepisem przygotujemy danie z jednego rodzaju warzyw, będzie to również dobre, jeśli weźmiesz różne cukinie i cukinię. Lub cukinia w różnych kolorach. W tym przypadku inny kolor skórki dodatkowo zdobi naczynie.

najpierw przygotuj warzywa: umyj cukinię, odetnij łodygę i nos, wysusz nadmiar płynu, nie obieraj Skórki. Pokrój warzywa na plastry o grubości około 1 cm, obierz cebulę i czosnek, umyj, wysusz. Pokrój cebulę na połówki pierścieni i pokrój ząbki czosnku na kilka kawałków.

koperek umyć, wysuszyć i pokroić. Papryczki chili oczyszczamy z nasion, ogona i kroimy w pierścienie.

puszki konserwujące należy bardzo dobrze umyć, można użyć detergentu lub organicznej mieszanki sody i musztardy. Następnie sterylizujemy słoiki w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub garnku z wodą. Możesz po prostu trzymać puszki do góry nogami nad parą. Gotuj pokrywki we wrzącej wodzie przez 5-10 minut. Wzmocnione odkażanie puszek i pokrywek pomoże utrzymać obrabiany przedmiot przez długi czas.

połóż posiekaną cebulę, liść laurowy, goździki, ziele angielskie i groszek na dnie każdego słoika. Wlej koperek, a następnie napełnij słoik plasterkami cukinii. Zakończ krążkami chili i kawałkami czosnku.

zagotuj wodę i napełnij puste miejsca. Warzywa trzymamy we wrzącej wodzie przez 10 minut, następnie wlewamy wodę do rondla, dodajemy cukier, sól, kęs i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj marynatę przez 2 minuty, a następnie ponownie wlej ją do słoików z cukinią.

następnym krokiem jest sterylizacja słoików wraz z warzywami. Instalujemy słoiki w rondlu z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 12 minut.

zamykamy gotowe słoiki pokrywkami, owijamy, aż ostygną i usuwamy w ciemne, chłodne miejsce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy