skład / składniki
metoda gotowania
bogate zbiory cukinii można przygotować na wiele sposobów, jednym z nich jest czosnek i chili. Pikantne, pikantne danie doskonale uzupełni smak zimowego menu.
chociaż zgodnie z przepisem przygotujemy danie z jednego rodzaju warzyw, będzie to również dobre, jeśli weźmiesz różne cukinie i cukinię. Lub cukinia w różnych kolorach. W tym przypadku inny kolor skórki dodatkowo zdobi naczynie.
najpierw przygotuj warzywa: umyj cukinię, odetnij łodygę i nos, wysusz nadmiar płynu, nie obieraj Skórki. Pokrój warzywa na plastry o grubości około 1 cm, obierz cebulę i czosnek, umyj, wysusz. Pokrój cebulę na połówki pierścieni i pokrój ząbki czosnku na kilka kawałków.
koperek umyć, wysuszyć i pokroić. Papryczki chili oczyszczamy z nasion, ogona i kroimy w pierścienie.
puszki konserwujące należy bardzo dobrze umyć, można użyć detergentu lub organicznej mieszanki sody i musztardy. Następnie sterylizujemy słoiki w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub garnku z wodą. Możesz po prostu trzymać puszki do góry nogami nad parą. Gotuj pokrywki we wrzącej wodzie przez 5-10 minut. Wzmocnione odkażanie puszek i pokrywek pomoże utrzymać obrabiany przedmiot przez długi czas.
połóż posiekaną cebulę, liść laurowy, goździki, ziele angielskie i groszek na dnie każdego słoika. Wlej koperek, a następnie napełnij słoik plasterkami cukinii. Zakończ krążkami chili i kawałkami czosnku.
zagotuj wodę i napełnij puste miejsca. Warzywa trzymamy we wrzącej wodzie przez 10 minut, następnie wlewamy wodę do rondla, dodajemy cukier, sól, kęs i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj marynatę przez 2 minuty, a następnie ponownie wlej ją do słoików z cukinią.
następnym krokiem jest sterylizacja słoików wraz z warzywami. Instalujemy słoiki w rondlu z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 12 minut.
zamykamy gotowe słoiki pokrywkami, owijamy, aż ostygną i usuwamy w ciemne, chłodne miejsce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g