skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ogórka z koperkiem na zimę? Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Krok 2:
Opłucz ogórki i odetnij krawędzie.
Krok 3:
Pokrój ogórki w cienkie półpierścienie.
Krok 4:
Obierz cebulę, umyj i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Przenieś ogórki i cebulę do dużej miski, sól.
Krok 6:
Pozostaw na pół godziny. W tym czasie ogórki wypuszczą sok.
Krok 7:
Drobno posiekaj umyty i wysuszony koperek.
Krok 8:
Do marynaty osobno wymieszaj cukier, ocet i ziarna pieprzu.
Krok 9:
Dodaj marynatę i koperek do ogórków, wszystko wymieszaj.
Krok 10:
Przenieś masę do dużego rondla i umieść na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, mieszając.
Krok 11:
Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób.
Krok 12:
Gdy ogórki zmienią kolor, usuń naczynia z ognia.
Krok 13:
Natychmiast ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach. Napełnij słoiki do góry, marynata powinna przykryć ogórki.
Krok 14:
W razie potrzeby możesz dodać 1-2 łyżki do każdego słoika. l. bezwonny gorący olej słonecznikowy.
Krok 15:
Zakręć słoiki, Odwróć pokrywkę do dołu i pozostaw do ostygnięcia pod kołdrą. Z tych produktów wychodzi sześć litrowych puszek. Powodzenia!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g