Sałatka z ogórków koperkowych na zimę

pyszna zimowa przekąska na każdą okazję! Sałatka z ogórków z koperkiem na zimę przyda się zarówno na lunch, jak i na kolację oraz na małą ucztę z Gośćmi. Przygotowanie ogórków w ten sposób jest dziecinnie proste!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
39 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórka z koperkiem na zimę? Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz ogórki i odetnij krawędzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki w cienkie półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj i pokrój w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś ogórki i cebulę do dużej miski, sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw na pół godziny. W tym czasie ogórki wypuszczą sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj umyty i wysuszony koperek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do marynaty osobno wymieszaj cukier, ocet i ziarna pieprzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj marynatę i koperek do ogórków, wszystko wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś masę do dużego rondla i umieść na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy ogórki zmienią kolor, usuń naczynia z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natychmiast ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach. Napełnij słoiki do góry, marynata powinna przykryć ogórki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby możesz dodać 1-2 łyżki do każdego słoika. l. bezwonny gorący olej słonecznikowy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zakręć słoiki, Odwróć pokrywkę do dołu i pozostaw do ostygnięcia pod kołdrą. Z tych produktów wychodzi sześć litrowych puszek. Powodzenia!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy