jabłka na zimę bez sterylizacji

zarówno na przekąskę, jak i na deser na zimę nie ma lepszych jabłek! Szybki przepis na zbieranie jabłek do długotrwałego przechowywania. Bez sterylizacji i bez octu! Podawaj takie jabłka do gorących dań mięsnych, kebabów lub jako przekąskę do mocnych napojów alkoholowych.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
68 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować jabłka na zimę bez sterylizacji: weź słodko-kwaśne jabłka mniej więcej tej samej wielkości, wodę pitną z kranu (zagotujemy), cukier i kwas cytrynowy. Waga jabłek w składnikach jest wskazana już bez rdzeni, w postaci obranej, przygotowanej do przygotowania. Ta liczba składników jest przeznaczona na półlitrowy słoik. Jeśli planujesz zrobić więcej, po prostu zwiększ odpowiednio wszystkie składniki i słoiki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka bez zadrapań i wgnieceń pod bieżącą wodą i pokrój je na ćwiartki. Za pomocą małego ostrego noża usuń stosy i rdzeń z nasionami. Możesz przygotować jabłka i połówki. Po prostu ćwiartki będą łatwiejsze do umieszczenia w słoikach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj słoiki szczotką z sodą oczyszczoną. Ułóż plasterki jabłka dość ciasno do siebie, starając się zająć całą użyteczną objętość słoika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W czajniku lub na patelni zagotuj zwykłą wodę pitną i wlej ją bezpośrednio do słoików. Wlej wrzącą wodę tylko do środka, bezpośrednio na jabłka, a nie bezpośrednio na szkło. Jest to konieczne, aby słoik nie pękł z powodu silnej różnicy temperatur.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwadzieścia minut. W tym celu jabłka będą miały czas na dobre rozgrzanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie spuść wodę ze słoików na patelnię lub patelnię i umieść na średnim ogniu. Jabłka pozostają w słoiku. Zagotuj wodę i dodaj cukier. Gotuj przez kolejne trzy minuty, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił. Syrop jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wrzący syrop z powrotem do słoików, nie zapominając, że zawsze musisz wlać wrzącą wodę do środka. Dodaj kwas cytrynowy bezpośrednio do słoika i natychmiast przykryj pokrywką. Lekko przekręć puszkę wokół własnej osi, aby równomiernie rozprowadzić kwas cytrynowy w środku. Należy to zrobić za pomocą rękawicy kuchennej, aby nie poparzyć rąk. Owinąć słoiki ręcznikiem frotte i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

możesz przechowywać takie puste miejsca przez całą zimę w temperaturze pokojowej. Ale wolę przechowywać je w lodówce na dolnej półce w najdalszym rogu.
słoiki można otworzyć do degustacji już po kilku dniach. Ale lepiej pozwolić im stać przez dwadzieścia dni lub dłużej, aby owoce były w pełni gotowe.
do smaku jabłka są słodko-kwaśne i umiarkowanie chrupiące. A kolor staje się podobny do koloru namoczonych jabłek.
smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy