skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować jabłka na zimę bez sterylizacji: weź słodko-kwaśne jabłka mniej więcej tej samej wielkości, wodę pitną z kranu (zagotujemy), cukier i kwas cytrynowy. Waga jabłek w składnikach jest wskazana już bez rdzeni, w postaci obranej, przygotowanej do przygotowania. Ta liczba składników jest przeznaczona na półlitrowy słoik. Jeśli planujesz zrobić więcej, po prostu zwiększ odpowiednio wszystkie składniki i słoiki.
Krok 2:
Umyj jabłka bez zadrapań i wgnieceń pod bieżącą wodą i pokrój je na ćwiartki. Za pomocą małego ostrego noża usuń stosy i rdzeń z nasionami. Możesz przygotować jabłka i połówki. Po prostu ćwiartki będą łatwiejsze do umieszczenia w słoikach.
Krok 3:
Umyj słoiki szczotką z sodą oczyszczoną. Ułóż plasterki jabłka dość ciasno do siebie, starając się zająć całą użyteczną objętość słoika.
Krok 4:
W czajniku lub na patelni zagotuj zwykłą wodę pitną i wlej ją bezpośrednio do słoików. Wlej wrzącą wodę tylko do środka, bezpośrednio na jabłka, a nie bezpośrednio na szkło. Jest to konieczne, aby słoik nie pękł z powodu silnej różnicy temperatur.
Krok 5:
Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwadzieścia minut. W tym celu jabłka będą miały czas na dobre rozgrzanie.
Krok 6:
Następnie spuść wodę ze słoików na patelnię lub patelnię i umieść na średnim ogniu. Jabłka pozostają w słoiku. Zagotuj wodę i dodaj cukier. Gotuj przez kolejne trzy minuty, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił. Syrop jest gotowy.
Krok 7:
Wlej wrzący syrop z powrotem do słoików, nie zapominając, że zawsze musisz wlać wrzącą wodę do środka. Dodaj kwas cytrynowy bezpośrednio do słoika i natychmiast przykryj pokrywką. Lekko przekręć puszkę wokół własnej osi, aby równomiernie rozprowadzić kwas cytrynowy w środku. Należy to zrobić za pomocą rękawicy kuchennej, aby nie poparzyć rąk. Owinąć słoiki ręcznikiem frotte i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
możesz przechowywać takie puste miejsca przez całą zimę w temperaturze pokojowej. Ale wolę przechowywać je w lodówce na dolnej półce w najdalszym rogu.
słoiki można otworzyć do degustacji już po kilku dniach. Ale lepiej pozwolić im stać przez dwadzieścia dni lub dłużej, aby owoce były w pełni gotowe.
do smaku jabłka są słodko-kwaśne i umiarkowanie chrupiące. A kolor staje się podobny do koloru namoczonych jabłek.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g