Kukurydza w puszkach na zimę

Chcesz delektować się soczystą kukurydzą? Przygotuj go według tego przepisu! Kukurydza według tego przepisu jest pyszna i słodka. Można go jeść samodzielnie, dodawać do sałatek lub podczas przygotowywania gorących potraw. Dobra alternatywa dla zakupionego produktu w puszkach jest równie smaczna, ale bez szkodliwych dodatków, zwłaszcza jeśli ocet jest domowy.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 83 % 15 g
75 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

aby konserwować kukurydzę na zimę, musisz wybrać słodkie odmiany. Weź młodą kukurydzę w ilości 3 średnich kolb na półlitrowy słoik. W tym przepisie opisuję przygotowanie 6 półlitrowych słoików słodkiej i soczystej kukurydzy na zimę.

nie będziemy konserwować kolb w całości, ale oddzielać ziarna. Aby było to łatwiejsze, probanshem kolby. Odbywa się to w następujący sposób: włóż kolby do wrzącej wody, przytrzymaj przez minutę. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie i czekamy, aż trochę ostygną.

w tym czasie przygotujemy solankę. Wlej 3 litry wody do rondla, dodaj cukier i sól, wlej ocet. Powstałą ciecz należy doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.

kolby trochę ostygły - możesz oddzielić ziarna. Robię to za pomocą noża. Napełniamy sterylizowane słoiki ziarnami, aby kukurydza nie sięgała do góry 3 cm, napełniamy ją solanką, zamykamy pokrywkami i sterylizujemy przez 2 godziny, po których słoiki należy odwrócić i owinąć w coś ciepłego.

kukurydza jest konserwowana na zimę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy