skład / składniki
metoda gotowania
aby konserwować kukurydzę na zimę, musisz wybrać słodkie odmiany. Weź młodą kukurydzę w ilości 3 średnich kolb na półlitrowy słoik. W tym przepisie opisuję przygotowanie 6 półlitrowych słoików słodkiej i soczystej kukurydzy na zimę.
nie będziemy konserwować kolb w całości, ale oddzielać ziarna. Aby było to łatwiejsze, probanshem kolby. Odbywa się to w następujący sposób: włóż kolby do wrzącej wody, przytrzymaj przez minutę. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie i czekamy, aż trochę ostygną.
w tym czasie przygotujemy solankę. Wlej 3 litry wody do rondla, dodaj cukier i sól, wlej ocet. Powstałą ciecz należy doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.
kolby trochę ostygły - możesz oddzielić ziarna. Robię to za pomocą noża. Napełniamy sterylizowane słoiki ziarnami, aby kukurydza nie sięgała do góry 3 cm, napełniamy ją solanką, zamykamy pokrywkami i sterylizujemy przez 2 godziny, po których słoiki należy odwrócić i owinąć w coś ciepłego.
kukurydza jest konserwowana na zimę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g