kapusta z burakami na zimę w słoikach

bardzo smaczna i piękna przystawka z kapusty! Przygotuj niesamowitą kapustę z burakami na zimę w słoikach z niedrogimi i prostymi warzywami! Co za oszałamiający szmaragdowy odcień warzyw i marynaty. Przygotowanie zajmie trochę czasu, a w rezultacie otrzymasz doskonałe danie budżetowe!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
57 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić kapustę z burakami na zimę? Przygotuj wszystkie produkty. Przygotuj buraki trochę wcześniej. Użyj późnych odmian kapusty, jest bardziej chrupiąca i gęsta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj buraki, lepiej szczotką lub sztywną gąbką, aby pozbyć się resztek ziemi. Przykryj warzywa korzeniowe zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj buraki do miękkości. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości, zwykle wystarczy 40-60 minut. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i spłukać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń górne twarde arkusze z kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kapustę na małe kawałki o długości około 3-4 centymetrów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój duże ząbki czosnku wzdłuż na dwie lub więcej części. Zostaw bardzo małe zęby w całości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić ugotowane buraki, obrać i pokroić w plastry o średniej grubości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż kapustę, następnie buraki i czosnek na dnie słoika. Powtarzaj warstwy, aż słoik będzie pełny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij w ten sposób cały pojemnik.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj marynatę. Wlej wodę, olej roślinny do rondla, dodaj sól, cukier, liście laurowe i ziarna pieprzu. Podpal, zagotuj, wlej ocet i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej wrzącą marynatę do słoików aż do góry. Zawartość słoika może nieznacznie wzrosnąć, ale z czasem kapusta zmniejszy objętość i wszystko się zmieści.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż ręcznik lub serwetkę na dnie szerokiej patelni, Ustaw słoiki z kapustą i napełnij Wieszaki ciepłą wodą. Przykryj słoiki pokrywkami i umieść na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz płomień i sterylizuj obrabiany przedmiot przez około 10-15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni i przykryj pokrywkami. Odwróć kapustę do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu.

bardzo smaczna, chrupiąca kapusta jest gotowa, możesz spróbować za półtora miesiąca! Podawaj z daniami głównymi lub kebabami.
uwaga: w litrowym słoiku zmieściłem około 450 gramów kapusty, 110 gramów buraków i 220 ml. marynata.

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy