skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić kapustę z burakami na zimę? Przygotuj wszystkie produkty. Przygotuj buraki trochę wcześniej. Użyj późnych odmian kapusty, jest bardziej chrupiąca i gęsta.
Krok 2:
Dobrze umyj buraki, lepiej szczotką lub sztywną gąbką, aby pozbyć się resztek ziemi. Przykryj warzywa korzeniowe zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj buraki do miękkości. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości, zwykle wystarczy 40-60 minut. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki.
Krok 3:
Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
Krok 4:
Czosnek obrać i spłukać.
Krok 5:
Usuń górne twarde arkusze z kapusty.
Krok 6:
Pokrój kapustę na małe kawałki o długości około 3-4 centymetrów.
Krok 7:
Pokrój duże ząbki czosnku wzdłuż na dwie lub więcej części. Zostaw bardzo małe zęby w całości.
Krok 8:
Schłodzić ugotowane buraki, obrać i pokroić w plastry o średniej grubości.
Krok 9:
Połóż kapustę, następnie buraki i czosnek na dnie słoika. Powtarzaj warstwy, aż słoik będzie pełny.
Krok 10:
Wypełnij w ten sposób cały pojemnik.
Krok 11:
Przygotuj marynatę. Wlej wodę, olej roślinny do rondla, dodaj sól, cukier, liście laurowe i ziarna pieprzu. Podpal, zagotuj, wlej ocet i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.
Krok 12:
Wlej wrzącą marynatę do słoików aż do góry. Zawartość słoika może nieznacznie wzrosnąć, ale z czasem kapusta zmniejszy objętość i wszystko się zmieści.
Krok 13:
Połóż ręcznik lub serwetkę na dnie szerokiej patelni, Ustaw słoiki z kapustą i napełnij Wieszaki ciepłą wodą. Przykryj słoiki pokrywkami i umieść na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz płomień i sterylizuj obrabiany przedmiot przez około 10-15 minut.
Krok 14:
Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni i przykryj pokrywkami. Odwróć kapustę do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu.
bardzo smaczna, chrupiąca kapusta jest gotowa, możesz spróbować za półtora miesiąca! Podawaj z daniami głównymi lub kebabami.
uwaga: w litrowym słoiku zmieściłem około 450 gramów kapusty, 110 gramów buraków i 220 ml. marynata.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g