skład / składniki
metoda gotowania
1. Mój słoik, sterylizuj w dowolny dogodny sposób, przykryj pokrywkę wrzącą wodą.
2. Obieramy czosnek, myjemy liście wiśni i porzeczek, myjemy również parasole koperkowe pod bieżącą wodą. Ogórki, pomidory, squash dokładnie umyć.
3. Wlej wodę do rondla, wlej cukier i sól, Wyślij do ognia, zagotuj. Powtarzam, obliczenia podano na 1 litr solanki,ale zwykle gotuję 2-2, 5 litra z marginesem, zwiększając odpowiednio sól, cukier i ocet.
4. Na dnie przygotowanego słoika układamy parasol koperkowy, liście porzeczek i wiśni, ząbki czosnku, liść laurowy, groszek czarnego pieprzu i goździki, dodajemy szczyptę kwasu cytrynowego, a następnie napełniamy słoik warzywami. Staramy się szczelnie układać warzywa.
5. Wlej ocet do wrzącej wody i zalej słoik warzyw powstałą solanką. Rozłóż pozostały parasol koperkowy na powierzchni i przykryj pokrywką.
6. Umieść słoik w wysokim rondlu, połóż kawałek tkaniny lub ręcznik kuchenny na dnie. Napełnij ciepłą wodą, aby dotarła do wieszaków słoika i wyślij do ognia, sterylizuj przez 25 minut od momentu zagotowania wody, a następnie zwiń hermetycznie.
przechowujemy przedmiot w piwnicy.
pyszne squash dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g