squash z pomidorami i ogórkami

piękne i smaczne warzywa zachwycą w zimnych porach roku! Squash z pomidorami i ogórkami będzie dobrym dodatkiem do zimowego menu obiadowego. Solankę do marynowania należy przygotować z marginesem, na trzylitrowym słoju 2 - 2,5 litra solanki, niech lepiej pozostanie trochę, niż nie wystarczy. Kabaczek należy wybierać tylko małe, aby łatwo przechodziły przez szyjkę słoika.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
37 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Mój słoik, sterylizuj w dowolny dogodny sposób, przykryj pokrywkę wrzącą wodą.

2. Obieramy czosnek, myjemy liście wiśni i porzeczek, myjemy również parasole koperkowe pod bieżącą wodą. Ogórki, pomidory, squash dokładnie umyć.

3. Wlej wodę do rondla, wlej cukier i sól, Wyślij do ognia, zagotuj. Powtarzam, obliczenia podano na 1 litr solanki,ale zwykle gotuję 2-2, 5 litra z marginesem, zwiększając odpowiednio sól, cukier i ocet.

4. Na dnie przygotowanego słoika układamy parasol koperkowy, liście porzeczek i wiśni, ząbki czosnku, liść laurowy, groszek czarnego pieprzu i goździki, dodajemy szczyptę kwasu cytrynowego, a następnie napełniamy słoik warzywami. Staramy się szczelnie układać warzywa.

5. Wlej ocet do wrzącej wody i zalej słoik warzyw powstałą solanką. Rozłóż pozostały parasol koperkowy na powierzchni i przykryj pokrywką.

6. Umieść słoik w wysokim rondlu, połóż kawałek tkaniny lub ręcznik kuchenny na dnie. Napełnij ciepłą wodą, aby dotarła do wieszaków słoika i wyślij do ognia, sterylizuj przez 25 minut od momentu zagotowania wody, a następnie zwiń hermetycznie.

przechowujemy przedmiot w piwnicy.

pyszne squash dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy