Sałatka letnia na zimę

jasny i smaczny preparat z dostępnych sezonowych warzyw. Letnia sałatka na zimę jest łatwa do przygotowania, ale nie można jej nazwać prostym smakiem. W sezonie zamknięcie nie jest drogie. A zimą taka sałatka idzie z hukiem! Otworzyli słoik zimą - a pachnąca letnia sałatka już na stole przypomina słoneczne lato.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
55 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

ugotujemy dwa litrowe słoiki sałatki, a zatem wszystkie składniki są wskazane na podstawie dwóch litrowych słoików.

puszki i pokrywki sterylizujemy z wyprzedzeniem.

weź dowolną liczbę ogórków, pomidorów, cukinii i papryki, aby napełnić słoiki do góry. W razie potrzeby możesz dodać więcej cebuli. Stosunek warzyw zależy również od Ciebie.

dobrze umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą i osusz.

Wrzuć jeden liść laurowy i kilka groszków ziela angielskiego czarnego pieprzu do każdego słoika na dno.

również do każdego słoika włożymy kilka kawałków marchewki do dekoracji i dwa ząbki czosnku. Marchewki obieramy i wycinamy w razie potrzeby kwiatem. Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek na małe talerze. Na dno słoików wrzucamy posiekany czosnek i kawałek marchewki.

następnie ułożymy warzywa warstwami.

rozłóż ogórek pierwszą warstwą. Ogórki do sałatki mogą być używane przejrzałe i duże. Pokrój ogórek na pół, a następnie pokrój każdą połowę na kawałki.

po ogórkach jest warstwa papryki. Pokrój paprykę na pół, usuń środek nasionami i pokrój na 1 cm kawałki proporcjonalne do ogórka. Wlej pieprz do słoika.

po bokach słoika kładziemy kilka kwiatów marchewki.

rozłóż pomidory pokrojone w półpierścienie w następnej warstwie. Wskazane jest, aby nie układać pomidorów w ostatniej warstwie, aby nie pękły, gdy zalewamy sałatkę gorącą marynatą.

ostatnią warstwą rozprowadzamy cukinię, obraną i pokrojoną w dużą kostkę.

ubij sałatkę łyżką. W puszce nie powinno być pustek.

gotuj marynatę. Na jeden litrowy słoik zużyjemy około 300 ml wody. Dodaj 1 łyżkę do wody. łyżka soli, 4 łyżki. łyżki cukru, doprowadzić do wrzenia, mieszając. Po ugotowaniu dodaj 1,5 łyżki do marynaty. łyżki octu 9%.

wlej 2 łyżki do każdego słoika. łyżki aromatycznego oleju roślinnego i napełnij sałatkę gorącą marynatą. Natychmiast przykryj słoiki sterylizowanymi pokrywkami.

na dnie dużego garnka kładziemy ręcznik i kładziemy nasze słoiki z sałatką. Wlej wodę do wieszaków słoików i sterylizuj przez 30 minut.

następnie przekręć słoiki, Odwróć pokrywkę i zawiń, aż całkowicie ostygną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy