skład / składniki
metoda gotowania
ugotujemy dwa litrowe słoiki sałatki, a zatem wszystkie składniki są wskazane na podstawie dwóch litrowych słoików.
puszki i pokrywki sterylizujemy z wyprzedzeniem.
weź dowolną liczbę ogórków, pomidorów, cukinii i papryki, aby napełnić słoiki do góry. W razie potrzeby możesz dodać więcej cebuli. Stosunek warzyw zależy również od Ciebie.
dobrze umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą i osusz.
Wrzuć jeden liść laurowy i kilka groszków ziela angielskiego czarnego pieprzu do każdego słoika na dno.
również do każdego słoika włożymy kilka kawałków marchewki do dekoracji i dwa ząbki czosnku. Marchewki obieramy i wycinamy w razie potrzeby kwiatem. Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek na małe talerze. Na dno słoików wrzucamy posiekany czosnek i kawałek marchewki.
następnie ułożymy warzywa warstwami.
rozłóż ogórek pierwszą warstwą. Ogórki do sałatki mogą być używane przejrzałe i duże. Pokrój ogórek na pół, a następnie pokrój każdą połowę na kawałki.
po ogórkach jest warstwa papryki. Pokrój paprykę na pół, usuń środek nasionami i pokrój na 1 cm kawałki proporcjonalne do ogórka. Wlej pieprz do słoika.
po bokach słoika kładziemy kilka kwiatów marchewki.
rozłóż pomidory pokrojone w półpierścienie w następnej warstwie. Wskazane jest, aby nie układać pomidorów w ostatniej warstwie, aby nie pękły, gdy zalewamy sałatkę gorącą marynatą.
ostatnią warstwą rozprowadzamy cukinię, obraną i pokrojoną w dużą kostkę.
ubij sałatkę łyżką. W puszce nie powinno być pustek.
gotuj marynatę. Na jeden litrowy słoik zużyjemy około 300 ml wody. Dodaj 1 łyżkę do wody. łyżka soli, 4 łyżki. łyżki cukru, doprowadzić do wrzenia, mieszając. Po ugotowaniu dodaj 1,5 łyżki do marynaty. łyżki octu 9%.
wlej 2 łyżki do każdego słoika. łyżki aromatycznego oleju roślinnego i napełnij sałatkę gorącą marynatą. Natychmiast przykryj słoiki sterylizowanymi pokrywkami.
na dnie dużego garnka kładziemy ręcznik i kładziemy nasze słoiki z sałatką. Wlej wodę do wieszaków słoików i sterylizuj przez 30 minut.
następnie przekręć słoiki, Odwróć pokrywkę i zawiń, aż całkowicie ostygną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g